ενημέρωση 1:52, 9 December, 2023

Ο άνθρωπος εξαφανίζει την άμμο από τους ωκεανούς

Η απόσπαση δισεκατομμυρίων τόνων άμμου ετησίως από τις θάλασσες και τους ωκεανούς για τη χρήση της σε μια σειρά από ανθρώπινες δραστηριότητες έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των τοπικών οικοσυστημάτων

Περίπου έξι δισεκατομμύρια τόνοι άμμου αποσπώνται από τους ωκεανούς του πλανήτη κάθε χρόνο, θέτοντας σε κίνδυνο τη θαλάσσια ζωή και τις παράκτιες κοινότητες, αναφέρει ο ΟΗΕ. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το BBC, η άμμος είναι ο φυσικός πόρος με τη μεγαλύτερη εκμετάλλευση παγκοσμίως μετά το νερό και χρησιμοποιείται για την παραγωγή σκυροδέματος και γυαλιού. Το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) αναφέρει ότι ορισμένα σκάφη λειτουργούν ως ηλεκτρικές σκούπες, ρουφώντας τόσο την άμμο όσο και τους μικροοργανισμούς με τους οποίους τρέφονται τα ψάρια

.Αυτό, σύμφωνα με τους ειδικούς, σημαίνει ότι κάποια οικοσυστήματα μπορεί να καταστραφούν ολοσχερώς, χωρίς ελπίδα να επανακάμψουν. Η δημοσιοποίηση αυτών των ανησυχητικών στοιχείων συμπίπτει με την κυκλοφορία ενός νέου εργαλείου ανάλυσης που ονομάζεται Marine Sand Watch, το οποίο ελέγχει τις δραστηριότητες απορρόφησης της άμμου με τη χρήση συστημάτων παρακολούθησης της θάλασσας και με λογισμικό Τεχνητής Νοημοσύνης. 

«Η κλίμακα των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των δραστηριοτήτων εξόρυξης ρηχής θάλασσας και απορρόφησης άμμου είναι ανησυχητική» δήλωσε ο Πασκάλ Πεντούτζι, επικεφαλής του κέντρου ανάλυσης του UNEP GRID-Geneva. Το νέο εργαλείο υπολογίζει ότι από περίπου 50 δισ. τόνους άμμου και χαλικιού που χρησιμοποιεί η ανθρωπότητα κάθε χρόνο, κατά μέσο όρο έξι δισ. τόνοι προέρχονται από τους ωκεανούς και τις θάλασσες ολόκληρου του πλανήτη. Αυτό ισοδυναμεί με «περισσότερα από ένα εκατομμύριο ανατρεπόμενα φορτηγά κάθε μέρα. Πρέπει να δοθεί χρόνος στο θαλάσσιο περιβάλλον να ανακάμψει.

Μεγάλα πλοία αποστειρώνουν τον θαλάσσιο βυθό εξάγοντας άμμο και τσακίζοντας όλους τους μικροοργανισμούς που ταΐζουν τα ψάρια» σημειώνει ο Πεντούτζι. Το UNEP προτείνει την απαγόρευση απόσπασης άμμου από παραλίες, ώστε να προστατευτούν περιβαλλοντικά και οικονομικά οι παράκτιες κοινότητες. Η άμμος είναι απαραίτητη για την κατασκευή κτιρίων, δρόμων, υδροηλεκτρικών φραγμάτων και ηλιακών συλλεκτών. Μπορεί επίσης να διαδραματίσει σημαντικό περιβαλλοντικό ρόλο, προστατεύοντας τις κοινότητες από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Η Θάλασσα της Νότιας Κίνας, η Βόρεια Θάλασσα και η Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ συγκαταλέγονται στις περιοχές όπου έχει σημειωθεί η μεγαλύτερη απορρόφηση άμμου, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΗΕ. 

Τελευταία τροποποίηση στιςΠέμπτη, 07 Σεπτεμβρίου 2023 16:29

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.