ενημέρωση 2:15, 9 December, 2023

Ο κόσμος «γελάει» με τις ΗΠΑ – Κυβερνήτης Αλάσκα

Ο σκόπιμος περιορισμός των γεωτρήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου "δεν έχει κανένα απολύτως νόημα", είπε ο Μάικ Ντάνλιβι στο Fox News ότι ο Τζο Μπάιντεν μιλάει κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για τις ακραίες συνθήκες ζέστης στον Λευκό Οίκο στην Ουάσιγκτον, 27 Ιουλίου 2023 © AFP / Mandel Ngan

Η απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να ακυρώσει τις άδειες γεώτρησης πετρελαίου και φυσικού αερίου και να απαγορεύσει περαιτέρω γεωτρήσεις θα «χτυπήσει» την οικονομία της χώρας και δεν έχει νόημα παρά μόνο να προωθήσει την πράσινη ατζέντα, δήλωσε ο κυβερνήτης της Αλάσκας Μάικ Ντάνλιβι.

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν ακύρωσε την Τετάρτη επτά δεκαετείς άδειες γεώτρησης πετρελαίου και φυσικού αερίου που χορηγήθηκαν στην Αρχή Βιομηχανικής Ανάπτυξης και Εξαγωγών της Αλάσκας (AIDEA) από τον πρώην Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Το Υπουργείο Εσωτερικών του Μπάιντεν ακολούθησε αυτή την απόφαση εκδίδοντας πρόταση για την απαγόρευση μελλοντικών μισθώσεων σε ποσοστό μεγαλύτερο του 40% του Εθνικού Αποθέματος Πετρελαίου στην Αλάσκα.

Ο Μπάιντεν είπε ότι αυτά τα δύο μέτρα «θα βοηθήσουν στη διατήρηση των αρκτικών εδαφών και της άγριας ζωής μας», προσθέτοντας το Σάββατο ότι «θα συνεχίσει να λαμβάνει τολμηρά μέτρα για να αντιμετωπίσει τον επείγοντα χαρακτήρα της κλιματικής κρίσης και να προστατεύσει τα εδάφη και τα νερά μας για τις επόμενες γενιές».

Μιλώντας στο Fox News την Πέμπτη, ο Dunleavy είπε ότι «αυτό δεν έχει κανένα απολύτως νόημα από καμία οπτική γωνία, εκτός εάν ο στόχος σας είναι να αυξήσετε το κόστος του πετρελαίου και του φυσικού αερίου τόσο πολύ ώστε να κάνει ορισμένες ανανεώσιμες πηγές φθηνότερες».

Ο Ντάνλιβι, Ρεπουμπλικανός, ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία, η Κίνα, η Σαουδική Αραβία και το Ιράν «γελούν» με την ενεργειακή πολιτική του Μπάιντεν.

«Γελάνε μαζί στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής», είπε ο κυβερνήτης. «Δεν μπορώ να βρω πουθενά, πραγματικά στην ιστορία των εθνικών κρατών ή των αυτοκρατοριών, όπου εργάστηκαν για να ταλαιπωρηθούν σε τέτοιο βαθμό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή με αυτήν τη διοίκηση. Έτσι το 2024 δεν μπορεί να έρθει αρκετά σύντομα για τους περισσότερους από εμάς».

Οι τιμές της βενζίνης έχουν εκτοξευθεί στα ύψη υπό τον Μπάιντεν, φτάνοντας το μέσο ρεκόρ των 5 δολαρίων ανά γαλόνι τον περασμένο Ιούνιο, από περίπου 2 δολάρια όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του ο πρόεδρος.

Οι τιμές άρχισαν να αυξάνονται όταν ο Μπάιντεν υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα τον Ιανουάριο του 2021 με το οποίο απαγορεύονται οι νέες άδειες πετρελαίου και φυσικού αερίου σε ομοσπονδιακή γη και εκτοξεύτηκαν καθώς η σύγκρουση στην Ουκρανία συγκλόνισε τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας. Ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του περασμένου έτους, ο Μπάιντεν προσπάθησε να σταθεροποιήσει τις τιμές της βενζίνης εξαντλώντας το στρατηγικό απόθεμα πετρελαίου των ΗΠΑ και ασκώντας ανεπιτυχώς πιέσεις στον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας για μείωση της παραγωγής.

Η AIDEA υποστηρίζει ότι ο Μπάιντεν δεν έχει νόμιμο δικαίωμα να ανακαλέσει τις υπάρχουσες άδειες γεώτρησης και είπε στο Fox News ότι σκοπεύει να αμφισβητήσει την απόφαση στο δικαστήριο. 

Πηγή: RT

Τελευταία τροποποίηση στιςΚυριακή, 10 Σεπτεμβρίου 2023 07:12

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.