ενημέρωση 4:07, 30 September, 2020

Θανάσης Παπακωνσταντίνου - Οφείλουμε την ύπαρξή μας στο φαινόμενο της μετανάστευσης

Πολλοί είναι οι καλλιτέχνες που τις τελευταίες ημέρες λένε με τον δικό τους τρόπο «χρόνια πολλά» στην κατάληψη Στέγης Προσφύγων/ Μεταναστών Νοταρά 26 που συμπληρώνει τα πέντε χρόνια λειτουργίας.

Ένας από αυτούς ήταν και ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, που έστειλε μήνυμα αλληλεγγύης παραθέτοντας μάλιστα στίχους από τραγούδι που θα εμπεριέχεται στον νέο δίσκο που ετοιμάζει.

«Αν πάμε πολύ πίσω στην ανθρώπινη ιστορία, θα αντιληφθούμε ότι οφείλουμε την ύπαρξή μας στο φαινόμενο της μετανάστευσης. Αυτό από μόνο του θα έπρεπε να μας κάνει όλους να στεκόμαστε με μεγαλύτερη κατανόηση απέναντι στους συνανθρώπους μας που ψάχνουν για ένα καλύτερο αύριο. Κάποιοι το κάνουν και έχουμε , παράδειγμα, τον πυρήνα ανθρωπιάς της κατάληψης Νοταρά 26 . Κάποιοι άλλοι και κυρίως αυτοί που συμμετέχουν στη λαίλαπα του ακραίου νεοφιλελευθεροφασισμού, που στη ουσία η βασική του ιδεολογία είναι “Ο θάνατός σου, η ζωή μου”, ντροπιάζουν την ανθρώπινη κατάσταση, χαραμίζουν το δώρο της ζωής, που τους δόθηκε» σημειώνει.

«Στο νέο δίσκο, που ετοιμάζω, έχω ένα τραγούδι με τίτλο “Η γυναίκα απ’ την Τυφλίδα” . Παραθέτω τα στιχάκια του, και τα αφιερώνω σε όλους αυτούς που έδωσαν συμπόνια:

“Η γυναίκα απ’ την Τυφλίδα αλλάζει σταχτοθήκες

στο βρώμικο καφενείο της ώχρας.

 

Μέσα της χιονίζει, μα μπορεί και προσφέρει

στους ξένους άντρες τον ψεύτικό της ήλιο.

Άνθρωποι σ’ ανθρώπους μοιράζουνε ψωμί

και θάνατο και ήλιο, σα νά ‘τανε θεοί.

Δικό μου το τραγούδι, μπορώ να ευχηθώ

την άγρια πλευρά τους να μη την ξαναδώ.

Απ’ τα ψεύτικα νύχια ξεκινά ένας δρόμος,

που, ούτε κι η ίδια γνωρίζει που πάει.

Μπορεί να μείνει για πάντα σκλάβα,

μπορεί και να βρει της αγάπης τη λαύρα.

Άνθρωποι σ’ ανθρώπους μοιράζουνε ψωμί

και θάνατο και ήλιο, σα νά ‘τανε θεοί.

Δικό μου το τραγούδι, μπορώ να ευχηθώ

την άγρια πλευρά τους να μη την ξαναδώ.

 
 
 

Τα πούλια όταν χτυπάνε στο τάβλι οι θαμώνες,

ταράζεται, τις ριπές θυμάται.

Τρίζουν οι καρέκλες, κλαίνε τα ποτήρια.

Η ζωή δεν είναι σαν τ’ άλλα παιχνίδια.

Άνθρωποι σ’ ανθρώπους μοιράζουνε ψωμί

και θάνατο και ήλιο, σα νά ‘τανε θεοί.

Δικό μου το τραγούδι, μπορώ να ευχηθώ

την άγρια πλευρά τους να μη την ξαναδώ.

Η γυναίκα απ’ την Τυφλίδα αλλάζει σταχτοθήκες

κι αδιόρατα κουνά το κεφάλι.

Ο φόβος κι η ανάγκη, η ανάγκη κι ο φόβος

φαίνεται να παίρνουν την παρτίδα και πάλι.

Άνθρωποι σ’ ανθρώπους μοιράζουνε ψωμί

και θάνατο και ήλιο, σα νά ‘τανε θεοί.

Δικό μου το τραγούδι, μπορώ να ευχηθώ

την άγρια πλευρά τους να μη την ξαναδώ.” »

Πολάκης - Από τα χειροκροτήματα στο ξύλο ένα τσιγαράκι δρόμος...

Με νέα του ανάρτηση στο facebook ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης σχολιάζει την αντιμετώπιση των γιατρών και νοσηλευτών από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη.

 Σε αντιδιαστολή με το πρώτο χειροκρότημα για την ηρωική αντιμετώπιση της πανδημίας από τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τώρα το ξύλο και τα γκλομπς για να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις τους στην πολιτική της Νέας Δημοκρατίας που αθέτησε και τα στοιχειώδη.

Διαβάστε την ανάρτηση του Παύλου Πολάκη: 

ΑΠΟ ΤΑ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΞΥΛΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΓΚΛΟΜΠ, ένα τσιγαράκι δρόμος.....

Υπουργείο Υγείας σήμερα, εφαρμογή του νόμου Χρυσοχοΐδη για την απαγόρευση των διαδηλώσεων!!!

... και βέβαια έτσι υλοποιούνται οι πρωθυπουργικές υποσχέσεις για «παραμονή και μονιμοποίηση στο σύστημα» των επικουρικών των ΟΑΕΔ και των συμβασιούχων

ΥΓ. ΓΙΑΝΝΑΚΕ ΠΕΤΑΣ;;;;

  • Κατηγορία BLOGS
  • 0

«Μπάχαλο» στην κυβέρνηση για την «ιστορική» Συμφωνία...

Ποιος φταίει για το «ιστορικό» λάθος; Ποιος θα είναι ο εισηγητής για τις συμφωνίες με τη Βόρεια Μακεδονία;

Γαϊτανάκι ευθυνών έχει στηθεί στους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας μετά τον προσδιορισμό «ιστορική» για τη Συμφωνία των Πρεσπών, που αφαιρέθηκε εκ των υστέρων από το επίσημο κοινό ανακοινωθέν τής συνάντησης Δένδια - Πομπέο.

Κυβερνητικές πηγές, εισάγοντας την έννοια της «ατομικής ευθύνης» και στο σκέλος της διπλωματίας, χρεώνουν την «αβλεψία» και το «τεχνικό λάθος» σε υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών.

Υποστηρίζουν ότι δημοσιοποιήθηκε, κατά λάθος, ένα προσχέδιο (draft) της κοινής δήλωσης που είχε διαμορφωθεί από την περίοδο των διπλωματικών επαφών τής προηγούμενης κυβέρνησης με τους Αμερικανούς αξιωματούχους! Ως εκ τούτου, δεν εντοπίστηκε ο αμαρτωλός όρος «ιστορική» που προκαλεί εσωτερικούς τριγμούς, παρά τις προσπάθειες του Στέλιου Πέτσα να πείσει τη «σαμαρική πτέρυγα» (ΑΝΤ1) ότι «το τελικό κείμενο είναι αυτό που έχει σημασία, γι’ αυτό και υπάρχουν οι ορθές επαναλήψεις».

Ντ. Μπακογιάννη: Η συμφωνία προσφέρει σταθερότητα

Η Ντόρα Μπακογιάννη ανέδειξε ωστόσο με έμφαση την κυβερνητική στροφή τονίζοντας ότι «είναι μια συμφωνία που σε επίπεδο ασφάλειας της περιοχής προσφέρει σταθερότητα, αν και σε διμερές επίπεδο θα μπορούσε να είναι καλύτερη». Ισχυρίστηκε μάλιστα (στον ΣΚΑΪ) πως τόσο η ίδια όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχαν πει ότι «άπαξ και αυτή η συμφωνία ψηφιστεί από τη Βουλή, η Ελλάδα θα την τιμήσει».

Θ. Πλεύρης: Ανιστόρητη συμφωνία

Αντίθετα, ο Θάνος Πλεύρης, φορώντας την περικεφαλαία του «μακεδονομάχου» σε τηλεοπτικό παράθυρο του ΑΝΤ1, «φωτογράφισε» τον Νίκο Δένδια για  την «απαράδεκτη» αναφορά της Συμφωνίας των Πρεσπών ως «‘ιστορικής’, που δεν εκφράζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Ν.Δ.». Ζήτησε δε «εξηγήσεις» και αξίωσε να αποδοθούν «ευθύνες», ενώ, επιχειρώντας να απαλύνει την οργή των παμμακεδονικών ενώσεων, έκανε λόγο «για άθλια και ανιστόρητη συμφωνία».

Εισηγητής ο Συρίγος

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Αυγής», ο  Άγγελος Συρίγος αναμένεται να είναι ο εισηγητής της Ν.Δ. ενόψει της κύρωσης των τριών συμφωνιών συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία. Οι ένοικοι του Μαξίμου αξιολογούν το γεγονός ότι ο βουλευτής Α΄ Αθηνών δεν είχε προβεί σε εμπρηστικές τοποθετήσεις την περίοδο της υπογραφής της Συμφωνίας των Πρεσπών ώστε να αξιοποιηθούν από την αντιπολίτευση. Παράλληλα, θεωρούν ότι διαθέτει το επιστημονικό κύρος ώστε να πείσει το δεξιό ακροατήριο.

αλητεία...

Στην κοινή δήλωση Δένδια-Πομπέο, η συμφωνία των Πρεσπών χαρακτηρίστηκε «ιστορική». Λίγο μετά, ο χαρακτηρισμός αφαιρέθηκε. Μιλάμε για ιστορική αμηχανία σήμερα, ιστορική αλητεία χθες