ενημέρωση 2:15, 9 December, 2023

Τα πρώτα ίχνη ραδιενεργού ισοτόπου βρέθηκαν κοντά στην απελευθέρωση λυμάτων της Φουκουσίμα

Η συγκέντρωση του τριτίου ήταν σχεδόν 6.000 φορές χαμηλότερη από το μέγιστο επιτρεπόμενο επίπεδο, σύμφωνα με Ιάπωνες ειδικούς Fukushima Daiichi Nuclear Power Plant © Getty Images / Toshifumi Tanuichi

Η ιαπωνική ενεργειακή εταιρεία Tokyo Electric Power (TEPCO) κατέγραψε για πρώτη φορά ίχνη τριτίου στον ωκεανό κοντά στο σημείο εκκένωσης λυμάτων της Φουκουσίμα, σύμφωνα με δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή.

Η TEPCO ανέφερε ότι η συγκέντρωση τριτίου - ένα ραδιενεργό ισότοπο υδρογόνου - ανιχνεύθηκε σε δείγματα που ελήφθησαν στις 31 Αυγούστου σε 11 σημεία εντός 3 χιλιομέτρων από τον πυρηνικό σταθμό Fukushima Daiichi. Στα 200 μέτρα – το πλησιέστερο σημείο από το οποίο απελευθερώνονται επεξεργασμένα λύματα στον ωκεανό – η συγκέντρωση βρέθηκε να είναι 10 μπεκερέλ ανά λίτρο (bq/l), που είναι μια μονάδα που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της ραδιενέργειας.

Ιάπωνες ειδικοί είπαν ότι η ένδειξη ήταν ελαφρώς πάνω από το κατώτερο όριο ανίχνευσης των 8,6 bq/l και είναι περίπου 6.000 φορές μικρότερη από το επιτρεπόμενο επίπεδο των 60.000 bq/l που καθορίστηκε από τη Διεθνή Επιτροπή Ραδιολογικής Προστασίας της Ιαπωνίας. Τα επίπεδα που ανιχνεύονται είναι επίσης 1.050 φορές χαμηλότερα από το αποδεκτό πρότυπο για το πόσιμο νερό που έχει ορίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Σε δείγματα που ελήφθησαν από άλλα σημεία μέτρησης εντός 10 χιλιομέτρων από το σημείο εκκένωσης του νερού, τα επίπεδα συγκέντρωσης τριτίου βρέθηκαν να είναι κάτω από το κατώτερο όριο ανίχνευσης των 7,6 έως 7,7 bq/l.

Η TEPCO σημείωσε στην έκθεσή της ότι οι μετρήσεις ενδέχεται να διαφέρουν στο μέλλον λόγω των μεταβαλλόμενων ρευμάτων. Το Τόκιο έχει επιμείνει ότι σε όλη την απόρριψη νερού της Φουκουσίμα, τα επίπεδα τριτίου στο νερό των ωκεανών δεν θα υπερβαίνουν τα 1.500 bq/l.

Αλλού, η Υπηρεσία Αλιείας της Ιαπωνίας καθώς και η Νομαρχία της Φουκουσίμα ανέφεραν ότι οι δοκιμές τους δεν αποκάλυψαν ανιχνεύσιμη διαφορά στα επίπεδα τριτίου στα ψάρια ή στο νερό από τότε που ξεκίνησε η απελευθέρωση.

Η ιαπωνική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα υπερασπιστεί την απελευθέρωση επεξεργασμένων ραδιενεργών λυμάτων από το κατεστραμμένο εργοστάσιο της Φουκουσίμα και είναι ανένδοτη ότι δεν θα επηρεάσει τους ανθρώπους ή το περιβάλλον.

Η διαδικασία ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα ως μέρος ενός εγκεκριμένου σχεδίου από τον ΟΗΕ. Ωστόσο, έχει προκαλέσει την καταδίκη αρκετών γειτόνων της Ιαπωνίας, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Νότιας Κορέας, οι οποίες αποδοκίμασαν την κίνηση ως «ανεύθυνη» και έχουν απαγορεύσει τα ιαπωνικά θαλασσινά λόγω φόβου μόλυνσης.

Η κτηνιατρική και φυτοϋγειονομική υπηρεσία της Ρωσίας, Rosselkhoznadzor, δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν εντόπισε υπερβολικά επίπεδα ραδιενέργειας σε ψάρια που αλιεύονται στις θάλασσες της Άπω Ανατολής, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η απελευθέρωση λυμάτων της Φουκουσίμα δεν είχε θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των προϊόντων θαλασσινών στην περιοχή. \

Πηγή: RT

Τελευταία τροποποίηση στιςΣάββατο, 02 Σεπτεμβρίου 2023 05:39

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.