ενημέρωση 1:35, 16 May, 2022

Ισραήλ - Η τέταρτη δόση με εμβόλια Pfizer «δεν είναι αρκετά καλή» για τη μετάλλαξη Όμικρον – Έρευνα

Αν και το Ισραήλ έχει προχωρήσει στην τέταρτη δόση κατά της νόσου COVID-19, μια σχετική επιστημονική μελέτη που έγινε γνωστή τη Δευτέρα (17/01), δείχνει ότι ο εμβολιασμός με ακόμα μια για τη μετάλλαξη Όμικρον που έγινε με σκευάσματα της Pfizer, «δεν είναι αρκετά καλός» σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια.
 
Μια τέταρτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό, που έγινε με σκευάσματα της Pfizer, έδειξε φθίνουσα αποτελεσματικότητα έναντι της μετάλλαξης Όμικρον, όπως έγινε γνωστό τη Δευτέρα (17/01), σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη στο Ισραήλ και η επικεφαλής ερευνήτρια δήλωσε ότι ο εμβολιασμός για το πιο πρόσφατο στέλεχος απλώς «δεν είναι αρκετά καλός».
 
Πάντως, σε μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν 154 μέλη ιατρονοσηλευτικού προσωπικού στο Ιατρικό Κέντρο Σεμπά, το οποίο βρίσκεται κοντά στο Τελ Αβίβ, διαπιστώθηκε ότι η τέταρτη δόση προσέφερε μόνο οριακή προστασία έναντι του στελέχους Όμικρον σε σύγκριση με προηγούμενες μεταλλάξεις.
 
Η Γκίλι Ρεγκέβ-Γιοτσάι, επικεφαλής ερευνήτρια της συγκεκριμένης μελέτης, τόνισε σε δηλώσεις που επικαλείται σχετική δημοσίευση των «Times Of Israel»: «Βλέπουμε αύξηση των αντισωμάτων, μεγαλύτερη από ό,τι μετά την τρίτη δόση. Ωστόσο, βλέπουμε και πολλούς μολυσμένους με τη μετάλλαξη Όμικρον που έχουν κάνει την τέταρτη δόση. [...] Το εμβόλιο είναι εξαιρετικό κατά των μεταλλάξεων Άλφα και Δέλτα, αλλά για την Όμικρον δεν είναι αρκετά καλό».
 
Παρά τα νέα ευρήματα, οι Ισραηλινοί υγειονομικοί αξιωματούχοι έχουν ήδη προχωρήσει με την τέταρτη δόση στους ηλικιωμένους, στους ανοσοκατεσταλμένους και στους ιατρούς, με περίπου 500.000 άτομα να λαμβάνουν από την Κυριακή (16/01) ακόμα μια ενισχυτική δόση, επιπλέον του αρχικού σχήματος των δύο δόσεων.
 
Αν και η μελέτη βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο και το Ιατρικό Κέντρο Σεμπά δεν προσέφερε συγκεκριμένα στοιχεία, η Γκίλι Ρεγκέβ-Γιοτσάι είπε ότι δημοσιοποίησε τα προκαταρκτικά συμπεράσματά της, καθώς οι ενισχυτικές δόσεις είναι θέμα «υψηλού δημόσιου ενδιαφέροντος».
 
Επίσης, η ίδια σημείωσε ότι η χορήγηση τέταρτης δόσης σε πολίτες υψηλού κινδύνου εξακολουθεί να είναι «πιθανώς» η καλύτερη προσέγγιση, αλλά πρότεινε ότι η επιπλέον ενισχυτική δόση θα πρέπει να περιοριστεί σε μια ακόμα μεγαλύτερη ηλικιακή ομάδα, τουλάχιστον σε σχέση με αυτή των άνω των 60 ετών.
 
Τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) όσο και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), έχουν προειδοποιήσει κατά της υπερβολικής χρήσης ενισχυτικών δόσεων, αν και για διαφορετικούς λόγους.
 
Από την πλευρά του, ο ΠΟΥ ζήτησε μια πιο ομοιόμορφη κατανομή των δόσεων των εμβολίων σε όλο τον κόσμο, παρατηρώντας ότι ορισμένα έθνη προχωρούν με την τρίτη και την τέταρτη δόση σε αντίθεση με φτωχότερες χώρες που ακόμα βρίσκονται στην πρώτη.
 
Ο EMA, εντωμεταξύ, επεσήμανε τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις των αναμνηστικών δόσεων κατά την περασμένη εβδομάδα, προειδοποιώντας ότι οι επαναλαμβανόμενοι εμβολιασμοί σε σύντομο χρονικό διάστημα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε «προβλήματα με την ανοσολογική απόκριση».
 
Το Ισραήλ ήταν το πρώτο που προχώρησε σε τέταρτη δόση εμβολίου, καθώς σημειώθηκε σημαντική αύξηση στις λοιμώξεις από τη νόσο COVID-19, που συνδέονται με το στέλεχος Όμικρον.
 
Επίσης, οι θάνατοι και οι νοσηλείες στο Ισραήλ έχουν αυξηθεί ελαφρά κατά τους τελευταίους μήνες παρότι τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι το στέλεχος Όμικρον προκαλεί ηπιότερα συμπτώματα από προηγούμενες μεταλλάξεις.
 
Παρά τους ενδοιασμούς των παγκόσμιων υγειονομικών φορέων, η Χιλή, η Δανία και η Ουγγαρία ακολούθησαν το παράδειγμα του Ισραήλ για τη χορήγηση τέταρτης δόσης.
Τελευταία τροποποίηση στιςΠαρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2022 08:56

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.