ενημέρωση 1:43, 27 October, 2021

Πόλεμος σεισμολόγων - Ο Τσελέντης ζητά παρέμβαση εισαγγελέα για τον Παπαδόπουλο

Ο Τζελέντης χρόνια εποφθαλμιά την θέση του Παπαδόπουλου

Σύγκρουση μεταξύ του νυν διευθυντή και του πρώην διευθυντή ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου για τα «6,5 Ρίχτερ» στη Θήβα και τον αιφνιδιασμό στο Αρκαλοχώρι

Τα ξημερώματα της Τρίτης και μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Mega, ο πρώην Διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Γεράσιμος Παπαδόπουλος είπε μεταξύ άλλων ότι «ειδικά για την περιοχή της Θήβας, νομίζω ότι χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή ... από τις 10 Ιουλίου μέχρι τώρα έχουν γίνει 1.700 σεισμοί στην περιοχή της Θήβας. Στις 21 Ιουλίου η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου είχε εξετάσει εκτός από το Αρκαλοχώρι και την περίπτωση της Θήβας ... το συμπέρασμα είχε δύο σκέλη και για τις δύο περιοχές. δεν απέκλεισε ισχυρότερο σεισμό και συνέστησε πλήρη εφαρμογή του σχεδίου "Εγκέλαδος" ... στη Θήβα γνωρίζουμε σεισμούς μέχρι 6,5» μονάδες της κλίμακας Ρίχτερ, «αυτό είναι το δυναμικό που γνωρίζουμε στην περιοχή της Θήβας».

Ο κ. Παπαδόπουλος φαίνεται να βάλει κατά της πρακτικής που οδήγησε στον «αιφνιδιασμό» από την ισχύ του σεισμού στην Κρήτη και να υπέδειξε ότι είναι άλλο το ανώτατο όριο που θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν σε κάθε περίπτωση, αναφέροντας τα σχετικά μεγέθη για τη Θήβα. Αντίστοιχες δηλώσεις είχε κάνει και χτες σε τηλεοπτικό δελτίο, υποστηρίζοντας ότι πρέπει συνολικά να ανασχεδιαστεί ο τρόπος με τον οποίο εκτιμάται ο σεισμικός κίνδυνος στη χώρα μας.
 
Μία ώρα αργότερα και μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Ant1, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης αφενός παραδέχθηκε ότι στο Αρκαλοχώρι το οποίο είχε επισκεφτεί και ο ίδιος «δεν περίμενε ποτέ 5,8 Ρίχτερ», αλλά ταυτόχρονα εξαπέλυε προσωπική επίθεση στον κ. Παπαδόπουλο (αν και χωρίς να τον κατονομάσει), ζητώντας μάλιστα παρέμβαση εισαγγελέα.
 
«Στην Θήβα», όπως είπε, «άκουσα σήμερα μία άθλια ανακοίνωση, ότι περιμένουμε 6,5 Ρίχτερ. Πρέπει να επέμβει εισαγγελέας. Και να το ήξερε αυτός που το είπε, έπρεπε να το πει στα αρμόδια όργανα, όχι δημόσια. Δεν θα πω ονόματα, γιατί δεν μου αρέσει να σχολιάζω συναδέλφους "σε εισαγωγικά". Ήταν άθλιο αυτό που ελέχθη. Δεν σεβαστήκαμε τον κόσμο εκεί που έχει ταλαιπωρηθεί».

«Εγώ στην Θήβα δεν βλέπω κάποιο μεγάλο σεισμό. Η Θήβα έχει άσχημο δομικό ιστό, έχει κοντά μεγάλα ρήγματα, αλλά μετατόπιση σε αυτά τα ρήγματα δεν βλέπουμε. Το συγκεκριμένο, είχε ενεργοποιηθεί τον Δεκέμβριο, το ανατολικό του κομμάτι. Τώρα ενεργοποιείται το δυτικό κομμάτι. Δεν έχει το δυναμικό να δώσει 6 Ρίχτερ», τόνισε ο κ. Τσελέντης.

Πολυμέσα

Τελευταία τροποποίηση στιςΤρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2021 16:28

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.