ενημέρωση 1:35, 16 May, 2022

Η Κίνα αναπτύσσει το μεγαλύτερο βιονικό ρομπότ στον κόσμο - κρατικά μέσα ενημέρωσης

Το στιβαρό τετράποδο μηχάνημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παράδοση και αναγνώριση σε σκληρό έδαφος

Ένα νέο ηλεκτροκίνητο τετράποδο βιονικό ρομπότ αναπτύχθηκε από την Κίνα, το οποίο φέρεται να είναι το μεγαλύτερο και βαρύτερο του είδους του. Έχει σχεδιαστεί για να βοηθά με παραδόσεις και επιχειρήσεις αναγνώρισης σε περίπλοκες συνθήκες που θεωρούνται πολύ επικίνδυνες για τους ανθρώπους στρατιώτες, όπως αποκάλυψε η Κινεζική Κεντρική Τηλεόραση (CCTV).

Σύμφωνα με τις αναφορές και τα πλάνα του ρομπότ, η στιβαρή τετράποδη συσκευή - που ονομάζεται "μηχανικό γιακ" - έχει ύψος σχεδόν όσο ένας ενήλικος άνδρας και μπορεί να μεταφέρει έως και 160 κιλά (334 λίβρες) ενώ τρέχει με ταχύτητα μεγαλύτερη. έως 10 χιλιόμετρα (έξι μίλια) την ώρα.

Παρόλο που περιγράφεται ως το βαρύτερο βιονικό ρομπότ στον κόσμο, το μηχάνημα φέρεται να τρέχει εμπρός και πίσω, να στρίβει, να πηδά, να τρέχει και να περπατά διαγώνια. Η συσκευή έχει σχεδιαστεί για να διασχίζει δύσκολα εδάφη όπως γκρεμούς, χαρακώματα, χιόνι, ερήμους και λασπώδεις δρόμους, σύμφωνα με το CCTV. 

Το walking bot φέρεται να είναι εξοπλισμένο με αισθητήρες υψηλής τεχνολογίας για την παρακολούθηση του περιβάλλοντός του και θα μπορούσε να αναπτυχθεί για επανεξέταση σε ζώνες μάχης υψηλού κινδύνου και σκληρά περιβάλλοντα. Μια άλλη πιθανή χρήση είναι η παράδοση διαφόρων φορτίων, όπως πυρομαχικά και προμήθειες, σε απομακρυσμένες περιοχές και περιοχές εκτός δικτύου απρόσιτες για συμβατικά οχήματα.

Το «μηχανικό γιακ» δεν είναι το πρώτο βιονικό ρομπότ στρατιωτικής ποιότητας που αναπτύχθηκε στην Κίνα. Μια άλλη τετράποδη μηχανή που αποκαλύφθηκε από τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης είναι ένας μηχανικός σκύλος με το παρατσούκλι Geda. Αυτό το ρομπότ, που φέρεται να ζυγίζει 32 κιλά (70,5 λίβρες), μπορεί να μεταφέρει έως και 40 κιλά ωφέλιμου φορτίου και να κατανοεί φωνητικές εντολές, καθώς και να χρησιμοποιεί αναγνώριση προσώπου. Αναφέρεται ότι έχει περάσει δοκιμές σε τόσο δύσκολο έδαφος όπως βραχώδεις δρόμοι, δάση και στενές γέφυρες.

Η κινεζική κυβέρνηση προφανώς έχει βάλει στόχο η χώρα να γίνει παγκόσμιος ηγέτης στη ρομποτική μέχρι το έτος 2025, με αξιωματούχους στα τέλη του 2021 να ανακοινώνουν ένα νέο πενταετές σχέδιο για την τόνωση της ανάπτυξης του τομέα της ρομποτικής.

Πηγή: RT

Πολυμέσα

Τελευταία τροποποίηση στιςΠαρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2022 11:31

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.