ενημέρωση 7:32, 19 May, 2022

Αναπηρία στην Κηφισιά - Προκατάληψη, απέχθεια και αδιαφορία

Γράφει ο Γιάννης Κατσίμπας

Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία η 3η Δεκεμβρίου και η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) παρουσίασε έρευνα που διεξήχθη σε συνεργασία με την εταιρεία δημοσκοπήσεων GPO σχετικά με τις «Στάσεις και τις Αντιλήψεις για την Αναπηρία στην Ελλάδα και τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, Χρόνιες Παθήσεις και των Οικογενειών τους».

Μελανή είναι η εικόνα της καθημερινότητας των ατόμων με αναπηρία, όπως τη σκιαγραφεί η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από τις 14 έως τις 21 Νοεμβρίου 2021 σε δείγμα 1.203 νοικοκυριών σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Παρά τις καλές προθέσεις που διαφαίνονται εκ μέρους του κοινωνικού συνόλου, σύμφωνα με τις απαντήσεις στην έρευνα, η πραγματικότητα αποδεικνύεται πολύ διαφορετική, γεμάτη προκαταλήψεις, αδιαφορία αλλά και συμπόνια.

Στην ερώτηση ως προς τη στάση των πολιτών απέναντι στα άτομα με αναπηρία, στην ερώτηση «Εσείς προσωπικά θα λέγατε ότι νιώθετε άβολα ή άνετα όταν συναντάτε κάποιο άτομο με αναπηρία;» το 14,2% δηλώνει ότι νιώθει «πολύ άβολα» ή «αρκετά άβολα», το 28,6% «ούτε άβολα, ούτε άνετα» ενώ το 57% «αρκετά» ή «πολύ άνετα». 

Η εικόνα αυτή ανατρέπεται προς το χειρότερο μόλις οι ερωτήσεις αποκτούν πιο προσωπικό περιεχόμενο. 

Στο ερώτημα «Ανεξάρτητα από το αν στην πραγματικότητα έχετε παιδιά ή όχι, θα θέλαμε να μας πείτε πόσο άνετα θα νιώθατε αν ένα από τα παιδιά σας διατηρούσε δεσμό με ένα άτομο με αναπηρία/χρόνια πάθηση;». Το ποσοστό των πολιτών που νιώθουν «πολύ» ή «αρκετά» άβολα αγγίζει το 24,2%, το ποσοστό των πολιτών που «ούτε άβολα, ούτε άνετα» αγγίζει το 32,3% ενώ το ποσοστό των πολιτών που νιώθει «αρκετά» ή «πολύ» άνετα πέφτει στο 32,6%.

Τα κύρια προβλήματα

Ενδεικτική της κατάστασης όσον αφορά και το πώς αντιμετωπίζει η κοινωνία και η πολιτεία τα άτομα με αναπηρία ή χρόνιες παθήσεις είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Συγκεκριμένα, ως βασικότερα πρόβλημα προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία οι πολίτες αναγνωρίζουν κατά 91,6% την κίνηση στην πόλη και κατά 90,3% στα μέσα μαζικής μεταφοράς με εξίσου απογοητευτικά ποσοστά για την απασχόληση, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό αλλά ακόμα και τις υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας. 

Τα άτομα με αναπηρία που ερωτήθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας επιβεβαιώνουν ότι η πρόσβαση τους δυσχεραίνεται κατά 88,2% στα μέσα μαζικής μεταφοράς, κατά 87,5% στην κίνηση στην πόλη, κατά 81,9% στην απασχόληση, κατά 75% στον πολιτισμό, κατά 74,3% στις υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας και κατά 68,1% στην εκπαίδευση.

Τις ευθύνες του κράτους, κατά κύριο λόγο, για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία επισημαίνουν οι πολίτες.

Στο ερώτημα «Ποιοι από τους παρακάτω αποτελούν κατά τη γνώμη σας παράγοντες που εμποδίζουν τα άτομα με αναπηρία να ζουν ισότιμα με τα υπόλοιπα άτομα» κατά 71,3% απαντούν «η ανεπάρκεια των πολιτικών του κράτους» ενώ το 56,6% βλέπει ως παράγοντα που συντελεί «τις κοινωνικές προκαταλήψεις».

Επίσης, ένα 22,5% που θεωρεί ότι «η ίδια η αναπηρία/χρόνια πάθηση» είναι ο παράγοντας ενώ μόλις το 12% αναγνωρίζει ευθύνες στο συγγενικό και φιλικό περίγυρο.

Κηφισιά, ο τόπος που απεχθάνεται τα ΑΜΕΑ

Όσο για την Κηφισιά είναι μαρτυρικό να βιώνεις τη ζωή μέσα στη πόλη. Πεζοδρόμια με υποδομές, ράμπες μηδενικά, Πρόσβαση μηδέν παντού, ο κανόνας.

Το χειρότερο είναι ότι οι  μεγαλοσχήμονες της πόλης απεχθάνονται, ναι, δεν είναι σχήμα λόγου, μια υπερβολή, τα άτομα με αναπηρία.

Είναι κάτι όμοιο σαν το Δήμαρχο Ζακύνθου, Νικήτα Αρετάκη, χαρακτήρισε «σακατεμένους» τα ΑμεΑ

 Έτσι και ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γ. Θωμάκος θεωρεί ότι οι ανάπηροι είναι για πέταμα, είναι μιάσματα.

Αυτή είναι δυστυχώς η κατάσταση στη πόλη με την εξουσία Θωμάκου και Σια.

Σαν να βιώνεις, όντας άτομο με ειδικές ανάγκες, την εποχή του Χίτλερ, τόσο απάνθρωποι.-

 

 

Τελευταία τροποποίηση στιςΠαρασκευή, 03 Δεκεμβρίου 2021 18:21

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.