ενημέρωση 2:59, 9 December, 2023

Ο Όρμπαν κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Ουκρανίας

Όρμπαν: Η Ουκρανία δεν είναι έτοιμη για ένταξη στην ΕΕ, είναι αδύνατο να διαπραγματευτεί μαζί της

ΜΟΣΧΑ, 8 Δεκεμβρίου – RIA Novosti. Οι Βρυξέλλες δεν πρέπει να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την ένταξη του Κιέβου στην ΕΕ, δήλωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν σε συνέντευξή του στο Point .
"

"Πρώτον, επειδή δεν είναι έτοιμοι για διαπραγματεύσεις. Δεύτερον, επειδή εμείς, οι Ευρωπαίοι, δεν είμαστε έτοιμοι να τις δεχθούμε", είπε ο πολιτικός.

Κατά τη γνώμη του, η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι το Κίεβο έχει εκπληρώσει τέσσερις από τις επτά προϋποθέσεις για την έναρξη διαπραγματεύσεων με την ΕΕ είναι ψευδής.
 
"Η Ουκρανία είναι γνωστή ως μια από τις πιο διεφθαρμένες χώρες στον κόσμο. Αυτό είναι ένα αστείο!" - πρόσθεσε ο Όρμπαν.
 
Επεσήμανε επίσης τα κρίσιμα προβλήματα στον αγροτικό τομέα που θα προκύψουν όταν το Κίεβο γίνει δεκτό στον σύνδεσμο.
 
"Η Ουκρανία είναι μια μεγάλη χώρα με σημαντική γεωργία. Εάν επιτρέψετε σε αυτή τη γεωργία να εισέλθει στο ευρωπαϊκό γεωργικό σύστημα, θα την καταστρέψει την επόμενη μέρα", εξήγησε ο πολιτικός.
 
Ο Όρμπαν διευκρίνισε ότι δεν θα πρέπει να επιτραπεί στην Ουκρανία να ενταχθεί στην ΕΕ χωρίς πρώτα να μεταμορφώσει το σύστημα γεωργικών επιδοτήσεων της ΕΕ.
"
«Οι συνέπειες θα είναι τρομερές», τόνισε ο πρωθυπουργός.
 
Στις 8 Νοεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε την έναρξη διαπραγματεύσεων για την ένταξη στην ΕΕ με την Ουκρανία και τη Μολδαβία, εξαρτώντας την υιοθέτηση του διαπραγματευτικού πλαισίου με την εκπλήρωση πολλών όρων από το Κίεβο και το Κισινάου . Η επικεφαλής της ΕΚ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν , δήλωσε ότι ο πραγματικός χρόνος ένταξης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξαρτάται από τις μεταρρυθμίσεις και την αρχή της χορήγησης της ιδιότητας μέλους «κατ' αξία».
 
Επίσημη απόφαση για την έναρξη της διαδικασίας προγραμματίζεται να συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες στις 14-15 Δεκεμβρίου. Πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα από όλα τα μέλη του σωματείου. Ταυτόχρονα, η Ουγγαρία έχει επανειλημμένα αντιταχθεί στην προσαγωγή αυτού του ζητήματος στη σύνοδο κορυφής, επισημαίνοντας την άκαιρη λήψη μιας τέτοιας απόφασης λόγω της απροετοίμησης της Ουκρανίας για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
  • Κατηγορία BLOGS
  • 0

Εύα Καϊλή - Τα μετρητά που οδήγησαν στην πτώση της «βασίλισσας του crypto»

Ένα χρόνο μετά την σύλληψη της πρώην αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το POILITICO αποκαλύπτει νέες λεπτομέρειες για την υπόθεση που έγινε γνωστή ως Qatargate, με βάση τα εκατοντάδες έγγραφα που διέρρευσαν από τις ανακρίσεις

ΗΤΑΝ Η ΠΙΟ ΗΧΗΡΗ υποστηρικτής των κρυπτονομισμάτων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αλλά η λαμπρή καριέρα της Εύας Καϊλή ως αντιπροέδρου του Κοινοβουλίου κατέρρευσε όταν η αστυνομία έκανε έφοδο στο σπίτι της πριν από ένα χρόνο και βρήκε 150.000 ευρώ σε …παλιομοδίτικα μετρητά. Η Καϊλή και ο σύντροφός της Φραντσέσκο Τζόρτζι ήταν μεταξύ των υψηλόβαθμων στελεχών των Βρυξελλών στους οποίους απαγγέλθηκαν προκαταρκτικές κατηγορίες σε μια από τις μεγαλύτερες έρευνες διαφθοράς που έπληξαν ποτέ τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Τώρα, εκατοντάδες έγγραφα που διέρρευσαν από τις ανακρίσεις - τα οποία είδε το POLITICO - αποκαλύπτουν νέες λεπτομέρειες σχετικά με τη δραματική έρευνα, η οποία βασίστηκε σε μυστικές παρακολουθήσεις, ομολογίες και στοιχεία που αποσπάστηκαν κατά τη διάρκεια εφόδων της αστυνομίας. Η έρευνα σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι ένα δίκτυο υπόπτων έλαβε μετρητά ή δώρα από ξένες κυβερνήσεις για να επηρεάσει το Κοινοβούλιο της ΕΕ – υπόθεση που έχει γίνει γνωστή ως Qatargate –  δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Αλλά τα αρχεία που εξέτασε το POLITICO υποδηλώνουν ότι πληρωμές συνολικού ύψους περίπου 4 εκατομμυρίων ευρώ συμφωνήθηκαν κατά τη διάρκεια μιας τετραετούς συνωμοσίας.

Μιλώντας στην αστυνομία μετά τη δική της σύλληψη, η Καϊλή αρνήθηκε ότι γνώριζε την προέλευση των μετρητών στη βαλίτσα ή των χρημάτων που βρέθηκαν στο διαμέρισμά της. Είπε ότι ζήτησε από τον πατέρα της να πάρει μια βαλίτσα γεμάτη μετρητά από το διαμέρισμα όταν έμαθε ότι ο Τζόρτζι είχε συλληφθεί.

Η χαοτική φύση των αντικρουόμενων μαρτυριών από διάφορους υπόπτους καθιστούν αδύνατο τον υπολογισμό του τελικού συνόλου. Ένα χαρακτηριστικό στοιχείο όμως ξεχωρίζει ανάμεσα στους φακέλους: τα μεγάλα ποσά μετρητών που εμπλέκονται και οι εκπληκτικές αφηγήσεις σχετικά με το πώς κρύφτηκαν και πού κατέληξαν. Υπήρχαν τα μετρητά που χάθηκαν σε ένα τρένο, τα χρήματα που πετάχτηκαν σε έναν σκουπιδοτενεκέ, χαρτονομίσματα σε καφέ χαρτοσακούλες, δεσμίδες κρυμμένες σε βαλίτσες και πληρωμές που έγιναν σε υπαίθριους χώρους στάθμευσης.

Αντίθετα από την ίδια την Καϊλή, ο σύντροφός της έχει αναγνωρίσει τη δική του συμμετοχή στα κυκλώματα, ενώ το πρώην αφεντικό του, ο πρώην ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Παντζέρι, έχει επίσης ομολογήσει τον ρόλο του. Τον περασμένο Δεκέμβριο, οι αστυνομικοί κατάσχεσαν περισσότερα από 600.000 ευρώ σε χαρτονομίσματα από το διαμέρισμα του Παντζέρι στη συνοικία Schaerbeek των Βρυξελλών.

Μιλώντας λίγο μετά τη σύλληψή του, ο Παντζέρι είπε στους αστυνομικούς ότι τα χρήματα προέρχονταν από μια πολυετή συμφωνία που έκανε με το Κατάρ, βάσει της οποίας συμφώνησε να κάνει «συμβουλευτική» εργασία για το κράτος του Κόλπου. Ο ίδιος θα προτιμούσε να τα λάβει μέσω διαφανών καναλιών και να πληρώσει φόρους γι' αυτά, αλλά οι Καταριανοί επέμεναν να παραμείνουν μυστικά, ισχυρίστηκε.

«Γενικά δεν ξοδεύω πολλά», δήλωσε ο Παντζέρι, ο οποίος είχε 380.000 ευρώ αποθηκευμένα σε πλαστικές σακούλες κάτω από το κρεβάτι του, όπως ανακάλυψαν Βέλγοι μυστικοί αστυνομικοί όταν επισκέφθηκαν κρυφά το διαμέρισμά του μήνες πριν από τη σύλληψή του. Βρήκαν επίσης 320.000 ευρώ στο χρηματοκιβώτιό του. Υπήρχε μια εξαίρεση στην οικονομική φειδώ του Παντζέρι: οι διακοπές. Του άρεσε να πηγαίνει διακοπές τρεις φορές τον χρόνο και να ξοδεύει από 20.000 έως 25.000 ευρώ κάθε φορά, αν και λιγότερα το Πάσχα, όπως είπε στην αστυνομία, προσθέτοντας ότι είχε πάει στο Μαϊάμι και στον Καναδά νωρίτερα το 2022.

Αφότου ο Παντζέρι ξεκίνησε να συνεργάζεται με το Κατάρ, βρίσκονταν διαρκώς τόσα πολλά μετρητά τριγύρω του που κατέληξε να πετάξει κάποια από αυτά σε έναν κάδο απορριμμάτων, σύμφωνα με μια περιγραφή που έδωσε στην αστυνομία τον Φεβρουάριο. Μια μέρα το 2019, ο Παντζέρι είπε ότι έλαβε ένα τηλεφώνημα από έναν ευρωβουλευτή, τον οποίο το POLITICO δεν κατονομάζει για νομικούς λόγους, ο οποίος βρισκόταν στην Ιταλία και χρειαζόταν μια χάρη. Ο Παντζέρι ανταποκρίθηκε και έστειλε έναν βοηθό του στην κατοικία του ευρωβουλευτή για να παραλάβει μια τσάντα.

Όταν ο Παντζέρι και ο βοηθός του άνοιξαν μαζί την τσάντα, ανακάλυψαν μέσα, ανάμεσα σε ένα συνονθύλευμα ρούχων, μερικά βιβλία που είχαν κοπεί. Μέσα στα βιβλία υπήρχαν 60.000 έως 70.000 ευρώ σε μετρητά. Ο Παντζέρι είπε ότι δεν ήξερε από πού προέρχονταν τα χρήματα και τα πέταξε όλα στα σκουπίδια καθώς επέστρεφε στο σπίτι του χωρίς να τα μετρήσει. Σε μια άλλη περίεργη ιστορία με πολλά μετρητά, ο Παντζέρι είπε ότι τον Οκτώβριο του 2022 έχασε 15.000 ευρώ σε ένα ταξίδι με το τρένο από το Παρίσι προς τις Βρυξέλλες. «Έπεσα θύμα μιας παράξενης κλοπής», δήλωσε στους αστυνομικούς μετά τη σύλληψή του.

Κατά την ανάκριση του, ο Panzeri δήλωσε: «Ποτέ δεν μου άρεσαν τα μετρητά, αλλά μιλάω για τον εαυτό μου, όχι για τον Φραντσέσκο Τζόρτζι». Σύμφωνα με τα έγγραφα, ο ίδιος ο Τζόρτζι διηγήθηκε πώς μάζευε μετρητά από το Κατάρ γύρω για το δίκτυο στις Βρυξέλες. Μερικές φορές έδειχνε μια φωτογραφία ενός χαρτονομίσματος στο άτομο που συναντούσε ως τρόπο ταυτοποίησης, είπε.

Μια φορά παρέλαβε 300.000 ευρώ σε μετρητά κοντά στο Βασιλικό Παλάτι από ένα άτομο που επέβαινε σε ένα μαύρο Audi με ολλανδικές πινακίδες κυκλοφορίας- μια άλλη φορά πήγε σε ένα πάρκινγκ πέρα από το κανάλι. Υπήρχαν περίπου 10 τέτοιες συναντήσεις - δύο ή τρεις ανά έτος - και τα ποσά ποικίλλουν (50.000 ήταν η μικρότερη δόση).

«Η κατάσταση είχε αρχίσει να γίνεται ανεξέλεγκτη. Ήταν πολύ αγχωτικό για μένα», δήλωσε ο Τζόρτζι στην αστυνομία λίγο μετά τη σύλληψή του, σύμφωνα με μια αφήγηση που παρατίθεται στους φακέλους. Κάποια στιγμή παραπονέθηκε στον Παντζέρι.  «Έπρεπε να αγοράσω κι άλλο χρηματοκιβώτιο, δεν ξέρω τι να κάνω πια», του είπε σε μια συνομιλία που ηχογραφήθηκε και απομαγνητοφωνήθηκε από τις μυστικές υπηρεσίες τον Απρίλιο του 2022.

Ο Τζόρτζι έφερε τα χρηματοκιβώτιά του μαζί του όταν μετακόμισε με την Καϊλή σε ένα διαμέρισμα κοντά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Χρησιμοποίησε την ημερομηνία γέννησης της μητέρας του ως κωδικό. Η Καϊλή γνώριζε επίσης τον κωδικό, είπε ο ίδιος στην αστυνομία.

Μιλώντας στην αστυνομία μετά τη δική της σύλληψη, η Καϊλή αρνήθηκε ότι γνώριζε την προέλευση των μετρητών στη βαλίτσα ή των χρημάτων που βρέθηκαν στο διαμέρισμά της. Είπε ότι ζήτησε από τον πατέρα της να πάρει μια βαλίτσα γεμάτη μετρητά από το διαμέρισμα όταν έμαθε ότι ο Τζόρτζι είχε συλληφθεί. Ο δικηγόρος της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος δήλωσε ότι η Καϊλή για πρώτη φορά πληροφορήθηκε για τα χρήματα στο σπίτι που μοιραζόταν με τον Giorgi, από «τα μέσα ενημέρωσης» στις 9 Δεκεμβρίου 2022.

Οι αναφορές των μέσων ενημέρωσης από τότε έδειχναν ότι τα χρήματα ανήκαν κυρίως στον Παντζέρι, εκτός από ένα ποσό που όφειλε στον Τζόρτζι, πρόσθεσε ο Δημητρακόπουλος. Υπήρχε μόνο μια τσάντα με μετρητά που κρατούσε η Καϊλή, σύμφωνα με τους φακέλους. Περιείχε περίπου 30.000 με 40.000 ευρώ. Ο σκοπός της; Ένα προληπτικό μέτρο, όπως είπε η ίδια, «σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης».

Με στοιχεία από το POLITICO - LIFO

Γάζα - Η πείνα ως μέθοδος πολέμου

Τη νεότερη έκθεσή του για την Αξιολόγηση της Επισιτιστικής Ασφάλειας στη Γάζα εξέδωσε στις 6 Δεκεμβρίου 2023 το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (World Food Programme – WFP) των Ηνωμένων Εθνών. Η αξιολόγηση παρουσιάζει το μέγεθος της έλλειψης τροφίμων στη Γάζα, εκθέτοντας πώς «η άμεση διατάραξη και καταστροφή των επισιτιστικών συστημάτων λόγω των συγκρούσεων, η περιορισμένη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας και η πλήρης διακοπή των εμπορικών αγαθών έχουν επηρεάσει σοβαρά τη διακίνηση και την πρόσβαση των νοικοκυριών σε τρόφιμα και θρεπτικά εφόδια».

Η έκθεση χωρίζει τη Γάζα σε δύο κομμάτια, καθώς εκ των πραγμάτων οι συνθήκες στο βόρειο και το νότιο τμήμα της Λωρίδας είναι διαφορετικές, αν και αμφότερες τραγικές. Στις βόρειες επαρχίες (βόρεια Γάζα και πόλη της Γάζας), το 97% των νοικοκυριών έχουν «ανεπαρκή κατανάλωση τροφίμων», ενώ το 95% υιοθετούν «ακραίες στρατηγικές κατανάλωσης» ώστε να ανταπεξέλθουν στην έλλειψη τροφίμων — κάτι που σημαίνει πως περιορίζουν σε ακραίο βαθμό την κατανάλωση τροφίμων, ούτως ώστε οι διαθέσιμες ποσότητες να διαρκέσουν περισσότερο χρόνο.

Συνεχίζοντας με τα στατιστικά για τις βόρειες επαρχίες, η έκθεση επισημαίνει πως το 48% των νοικοκυριών υποφέρει από έντονα επίπεδα πείνας, ενώ 9 στους 10 ερωτηθέντες ανέφεραν ότι πέρασαν τουλάχιστον μία ολόκληρη ημέρα και νύχτα χωρίς φαγητό, με το 18% από αυτούς να έχει ζήσει περισσότερες από 10 τέτοιες ημέρες τον τελευταίο μήνα.

Αντίστοιχα, στις νότιες επαρχίες (Deir Al Balah, Khan Younis και Rafah) το 83% των νοικοκυριών έχει ανεπαρκή κατανάλωση τροφίμων, το 82% υιοθετεί ακραίες στρατηγικές κατανάλωσης και το 38% υποφέρει από έντονα επίπεδα πείνας. Δύο στους 3 ερωτηθέντες ανέφεραν μία τουλάχιστον ημέρα και νύχτα χωρίς φαγητό, ενώ το 13% έζησε περισσότερες από 10 τέτοιες ημέρες τον τελευταίο μήνα.

Η κατάσταση ασφάλειας τροφίμων στη Γάζα συνοπτικά. (Πηγή εικόνας: Αξιολόγηση της Επισιτιστικής Ασφάλειας στη Γάζα, Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ)

Σε ό,τι αφορά την προμήθεια τροφίμων, στις βόρειες επαρχίες σχεδόν οι 8 στους 10 ερωτηθέντες δεν προμηθεύονται τρόφιμα από αγορές, αλλά από φίλους και συγγενείς (43%) και μέσω ανθρωπιστικής βοήθειας από ΜΚΟ (32%). Οι αντίστοιχοι αριθμοί στις νότιες επαρχίες είναι 21% για προμήθεια τροφίμων από φίλους και συγγενείς και 46% για προμήθεια από ανθρωπιστική βοήθεια. Η διαφορά των ποσοστών εξηγείται από το γεγονός πως στις νότιες επαρχίες υπάρχει πολύ μεγαλύτερος αριθμός εκτοπισμένων και πως στις βόρειες επαρχίες το έργο αρωγής των ανθρωπιστικών οργανώσεων είναι πολύ πιο δύσκολο, λόγω των χερσαίων επιχειρήσεων των ισραηλινών δυνα΄μεων.

Για τη γενική κατάσταση στη Γάζα, η έκθεση του WFP επισημαίνει τα εξής: «Εκτιμάται ότι έως και 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι στη Γάζα, ή σχεδόν το 80% του πληθυσμού, είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι. Σχεδόν 1,1 εκατομμύρια είναι καταγεγραμμένοι σε 156 εγκαταστάσεις της UNRWA, εκ των οποίων περίπου 958.000 είναι καταγεγραμμένοι σε 99 καταφύγια της UNRWA στις νότιες επαρχίες. Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) ανέφερε επίσης ότι λόγω του υπερπληθυσμού και των κακών συνθηκών υγιεινής στα καταφύγια της UNRWA, υπήρξε σημαντική αύξηση ορισμένων μεταδοτικών ασθενειών. Το σύστημα υγείας σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας εξακολουθεί να είναι υπερφορτωμένο εν μέσω σοβαρής έλλειψης ιατρικών προμηθειών και ζημιών που υπέστησαν τα νοσοκομεία κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών και των στρατιωτικών επιχειρήσεων».

Τεράστια προβλήματα παρουσιάζονται και με την πρόσβαση του πληθυσμού σε καθαρό νερό. Ενώ σύμφωνα με τα διεθνή ανθρωπιστικά στάνταρ ο ελάχιστος μέσος όγκος νερού που χρησιμοποιείται για πόση και οικιακή υγιεινή δεν πρέπει να είναι μικρότερος από 15 λίτρα ανά άτομο την ημέρα, κατά μέσο όρο τα νοικοκυριά που ερωτήθηκαν αναφέρουν ότι έχουν πρόσβαση σε 1,8 λίτρα στις βόρειες επαρχίες και 2 λίτρα στις νότιες επαρχίες ανά άτομο την ημέρα.

Η έρευνα του WFP διεξήχθη μέσω τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της 7ήμερης κατάπαυσης του πυρός, σε συνολικά 399 νοικοκυριά σε ολόκληρη τη Γάζα (88 στις βόρειες επαρχίες και 311 στις νότιες).

Οι συνθήκες που περιγράφονται στην Αξιολόγηση του WFP αποτελούν άμεσο επακόλουθο της «απόλυτης πολιορκίας» της Γάζας που είχε ανακοινώσει στις 9 Οκτωβρίου ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκαλάντ. Όπως τονίζει το WFP, από την έναρξη αυτής της κρίσης, 1.249 φορτηγά με επισιτιστική ανθρωπιστική βοήθεια έχουν επιτραπεί να περάσουν στη Γάζα, πολλά εκ των οποίων κατά τη διάρκεια της σύντομης κατάπαυσης του πυρός. Ακόμα κι αν αγνοήσει κανείς την άνιση κατανομή, ο μέσος όρος ανέρχεται σε περίπου 24,5 φορτηγά ανά ημέρα, ενώ οι ανάγκες του πληθυσμού θα απαιτούσαν την είσοδο τουλάχιστον 100 φορτηγών ανά ημέρα για να καλυφθούν.

Η εσκεμμένη λιμοκτονία ενός πληθυσμού αποτελεί έγκλημα πολέμου σύμφωνα με το Καταστατικό της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Το γεγονός πως το Ισραήλ δεν αναγνωρίζει το ΔΠΔ, δεν έχει για τις ανάγκες τις δικαιοδοσίας του Δικαστηρίου καμία σημασία. Όπως τονίζει σε σχετικό του σημείωμα ο ειδικός διεθνούς δικαίου Τομ Ντάνενμπαουμ, το γεγονός πως η Παλαιστίνη έχει γίνει από το 2015 μέλος του ΔΠΔ, δίνει στο Δικαστήριο δικαιοδοσία όχι μόνο για εγκλήματα που διαπράττονται από Παλαιστίνιους, αλλά και για εγκλήματα που διαπράττονται στα παλαιστινιακά εδάφη. Η δικαιοδοσία του Δικαστηρίου «ισχύει επίσης για τις ισραηλινές στρατιωτικές ενέργειες εντός της Γάζας ή με αντίκτυπο στη Γάζα. Το Δικαστήριο έχει τονίσει ότι η εδαφική δικαιοδοσία επέρχεται εφόσον ένα “μέρος” του εγκλήματος λαμβάνει χώρα στο έδαφος ενός κράτους μέλους του ΔΠΔ», σημειώνει ο νομικός.

Διαβάστε το σύνολο της Αξιολόγησης της Επισιτιστικής Ασφάλειας στη Γάζα από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ εδώ (στα αγγλικά).

Πηγή: infowar

  • Κατηγορία BLOGS
  • 0

Στον ουρανό πάνω από το Artemovsk, αλεξιπτωτιστές με χρήση drone κατέρριψαν ένα εξάκοπτερ τύπου Baba Yaga των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

Το εχθρικό drone επέστρεφε στη θέση των μονάδων των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων αφού έριξε νάρκες σε ρωσικές θέσεις. Έγινε αντιληπτό από χειριστή UAV που αποφάσισε να καταστρέψει το ουκρανικό εξακόπτερο.

Στη ζώνη ειδικής επιχείρησης, ένας Ρώσος αλεξιπτωτιστής κατέρριψε ένα ουκρανικό drone στον ουρανό πάνω από το Artemovsk χρησιμοποιώντας ένα τετρακόπτερο. Αυτή η υπόθεση αποδείχθηκε εξαιρετική, αποδεικνύοντας τον επαγγελματισμό των αλεξιπτωτιστών της Άπω Ανατολής. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έδειξε πλάνα από αεροπορική μάχη σύγχρονων drones.

Επιστρέφοντας από εναέρια αναγνώριση, ένας χειριστής UAV της μονάδας Αερομεταφερόμενων Δυνάμεων των Ξεχωριστών Φρουρών της Άπω Ανατολής παρατήρησε στον ουρανό ένα επιθετικό εξάπτερο τύπου Baba Yaga που χρησιμοποιούσαν οι Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις. Το εχθρικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος, έχοντας ρίξει νάρκες, κατευθυνόταν προς τη θέση των εθνικιστικών τμημάτων.

Ένας αλεξιπτωτιστής της Άπω Ανατολής αποφάσισε να καταρρίψει ένα ουκρανικό εξακόπτερο. Έχοντας κερδίσει ύψος, το ρωσικό drone μπήκε σε βολική τροχιά και χτύπησε από ψηλά ένα ουκρανικό drone, το οποίο έπεσε στο έδαφός μας.

«<...> σχεδόν το σούρουπο, εντοπίστηκε ένα εχθρικό UAV, που ονομαζόταν ευρέως «Baba Yaga». Έχει ήδη ρίξει τέσσερις νάρκες στις θέσεις μας. Αποφασίσαμε να καταρρίψουμε αυτό το drone με το τετρακόπτερο μας», είπε ένας αξιωματικός των Αερομεταφερόμενων Δυνάμεων με το διακριτικό κλήσης «Objective».

Ο χειριστής του drone, πρόσθεσε ο Lens, περπάτησε πάνω από το εξακόπτερο APU αρκετές φορές για να βλάψει τους έλικες του. Μία από τις προσπάθειες ήταν επιτυχής: το drone έπεσε μαζί με το ρωσικό.

Μετά από αυτό, τον παρέλαβε μια ομάδα εκκένωσης Ρώσων αλεξιπτωτιστών. Παρέδωσαν αμέσως το drone των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στη θέση των μονάδων μας για μελέτη. Τώρα βρίσκεται στο στρατιωτικό μουσείο.

Αυτό το περιστατικό επαναλήφθηκε την επόμενη μέρα. Επιστρέφοντας επίσης από μια αποστολή μάχης, κοντά στις θέσεις των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, ο χειριστής ανακάλυψε ένα άλλο ουκρανικό drone - ένα αναγνωριστικό τετρακόπτερο. Αυτό το drone, που πραγματοποιούσε αναγνωρίσεις της πρώτης γραμμής μας, καταρρίφθηκε επίσης.

Οι αλεξιπτωτιστές της Άπω Ανατολής πραγματοποιούν συνεχώς αναγνώριση θέσεων των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων χρησιμοποιώντας τετρακόπτερα. Τα UAV σας επιτρέπουν να προσαρμόζετε τα πυρά του πυροβολικού και να συνοδεύετε αερομεταφερόμενα στρατεύματα επίθεσης κατά τη διάρκεια της μάχης.

Πηγή: zvezda