ενημέρωση 2:29, 10 April, 2021

Αμυγδαλίτιδα τέλος

  Γράφει η Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Η αμυγδαλίτιδα είναι πάθηση των αμυγδαλών που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή των αμυγδαλών, η οποία προκαλείται από παθογόνους μικροοργανισμούς. Οι αμυγδαλές είναι δύο μορφώματα, πλούσια σε λεμφικό ιστό που ευρίσκονται στη βάση της γλώσσας.

Κλινική εικόνα

Η εισβολή γίνεται με πονόλαιμο, πυρετό, πρήξιμο αδένων ή κακουχία. Οι αμυγδαλές είναι εξέρυθρες και στην επιφάνειά τους μπορεί να υπάρχει πύο ή εξίδρωμα. Όταν η κατάσταση είναι οξεία, πρόκειται για οξεία αμυγδαλίτιδα, όταν η κατάσταση οδηγηθεί σε χρονιότητα λόγω επανειλημμένης ή ατελώς θεραπευθείσας λοίμωξης, πρόκειται για χρόνια αμυγδαλίτιδα.

Αίτια

Κοινές ιώσεις του αναπνευστικού συστήματος

Οι ιοί είναι η πιο κοινή αιτία αμυγδαλίτιδας. Η αμυγδαλίτιδα από ιούς συνήθως είναι απύρετη και συνοδεύεται από συμπτώματα ιογενούς λοίμωξης όπως μπούκωμα βήχα ρινική έκκριση. Η κατάσταση ιάται ταχέως όταν η ίωση ολοκληρώσει τον κύκλο της συνηθέστερα μετά από τρεις ή πέντε ημέρες.

Β αιμολυτικός στρεπτόκοκκος

 Ο β αιμολυτικός στρεπτόκοκκος, είναι επικίνδυνο μικρόβιο, το οποίο εάν δεν αντιμετωπιστεί με κατάλληλη αντιβίωση μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές όπως καρδιακή νόσο, ρευματικό πυρετό, αποστήματα, σηψαιμία, νεφρική σπειραματονεφρίτιδα. Η στρεπτοκοκκική προσβολή συχνά χαρακτηρίζεται από πυρετό με εμφάνιση πύου (πυώδης αμυγδαλίτιδα).  Ο ρευματικός πυρετός, η πιο σοβαρή επιπλοκή του στρεπτόκοκκου σε νεαρές ηλικίες, αναπτύσσεται κύρια σε άτομα πέντε με σαράντα ετών, οφείλεται σε μία ανοσολογική διαδικασία που προκαλεί ο στρεπτόκοκκος μία με πέντε εβδομάδες μετά την λοίμωξη και χαρακτηρίζεται από καρδιακή βλάβη, ερύθημα και υποδόρια οζίδια, νευρολογικές εκδηλώσεις με ακούσιες χοριοαθετωσικές κινήσεις, πολυαρθρίτιδα. Τα παραπάνω ευρήματα εμφανίζονται μεμονωμένα ή συνυπάρχουν. Ο ρευματικός πυρετός και γενικότερα οι επιπλοκές της στρεπτοκοκκικής αμυγδαλίτιδας είναι συχνότερες σε περιόδους οικονομικών κρίσεων και σε κατοίκους χαμηλότερων κοινωνικοοικονομικών τάξεων στις βιομηχανοποιημένες χώρες ενώ στις αναπτυσσόμενες χώρες αποτελούν κύριες αιτίες επίκτητης καρδιοπάθειας στα παιδιά και τους νέους ενήλικες. Οι πλημμελείς κανόνες ατομικής και κοινωνικής υγιεινής, η ελαττωμένη πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες και  η μη εφαρμογή σωστής αντιβιοτικής αγωγής στις κοινές αμυγδαλίτιδες, όταν απαιτείται, είναι οι κύριες αιτίες που η επίπτωση των επιπλοκών του στρεπτόκοκκου αυξάνουν σε περιόδους οικονομικών κρίσεων.

 Σπανιότερα αίτια

Σπανιότερα αίτια λοιμώδους αμυγδαλίτιδας είναι ο ιός της ιλαράς, ο ιός της λοιμώδους μονοπυρήνωσης EPSTEIN BARR, o CMV, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα όπως η NEISSERIA GONORRHEA o HIV, το κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας κλπ. Συχνότερο από τα αίτια αυτά είναι η λοιμώδης μονοπυρήνωση, που παρατηρείται κυρίως στο νεαρό πληθυσμό και οφείλεται στον ιό EPSTEIN BARR. H λεμφαδενοπάθεια είναι συνήθως εμφανής στην λοιμώδη μονοπυρήνωση, ενώ συχνά υπάρχει σπληνομεγαλία. Μεταξύ άλλων εκδηλώσεων είναι η ηπατίτιδα, η προσβολή του νευρικού συστήματος, η νεφρική ανεπάρκεια, η πνευμονική προσβολή, η μυοκαρδίτιδα, η απόφραξη αεραγωγών, η ρήξη του σπλήνα.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΤΩΝ ΑΜΥΓΔΑΛΩΝ

Ο ρόλος των αμυγδαλών στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού και στην ομαλή απομάκρυνση τοξινών από τον οργανισμό, είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Η διαφορική διάγνωση και η σωστή θεραπεία από το σωστό έμπειρο παθολόγο κατά την ιατρική εξέταση είναι καθοριστικής σημασίας στην λοιμώδη αμυγδαλίτιδα, με δεδομένο ότι η άμεση χορήγηση ειδικής αγωγής από το στόμα κατά του στρεπτόκοκκου είναι επιβαλλόμενη στην στρεπτοκοκκική αμυγδαλίτιδα, ενώ αντενδείκνυται στην ιογενή αμυγδαλίτιδα. Οι αμυγδαλίτιδες που προκαλούνται από σπανιότερα αίτια πρέπει να θεραπευτούν σωστά ανάλογα  με το είδος του λοιμώδους αιτίου που τις προκαλεί.  Σήμερα σε αμφίβολες περιπτώσεις κατά την κλινική αξιολόγηση, υπάρχουν ειδικές δοκιμασίες (δοκιμασία αντιγόνου, strep test, ASTO, ειδική καλλιέργεια).  Η διακοπή του καπνίσματος, η χορήγηση απλών αντισηπτικών του στόματος με γαργάρες, η καλή ενυδάτωση, η καλή διατροφή που στα υγιή άτομα περιλαμβάνει φρούτα, όσπρια, λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, ο επαρκής ύπνος, η αποφυγή ψυχολογικών επιβαρύνσεων, είναι σημαντικά συμπληρωματικά μέτρα στην αμυγδαλίτιδα. Στην περίπτωση πασχόντων από χρόνια νοσήματα, απαιτείται εφαρμογή ειδικών ενδεικνυόμενων διατροφικών προγραμμάτων και προγραμμάτων καθημερινότητας ανάλογα με το είδος της χρόνιας πάθησης. Η σωστή αντιβιοτική αγωγή προλαμβάνει τυχόν σοβαρές επιπλοκές. Στο κοινό υπάρχει μία ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι η αμυγδαλίτιδα πρέπει να τυγχάνει χειρουργικής αντιμετωπίσεως, ιδιαίτερα όταν υποτροπιάζει. Ωστόσο οι αμυγδαλές έχουν καθοριστικό ρόλο στην σωστή άμυνα του οργανισμού και στην επαρκή απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα. Υπάρχουν έρευνες που συνδέουν την αμυγδαλεκτομή με αυξημένη πιθανότητα προσβολής από καρκινώματα και νοσήματα αίματος. Εξάλλου η μετεγχειρητική αιμορραγία, ο λαρυγγόσπασμος, η δύσπνοια, η μοιραία κατάληξη είναι υπαρκτές επιπλοκές που συμβαίνουν σήμερα ακόμα και στα καλύτερα κέντρα. Έτσι η αμυγδαλεκτομή δεν πρέπει να επιτελείται «ελαφρά τη καρδία» σε χρόνια υποτροπιάζουσα αμυγδαλίτιδα.

Η σωστή ενδοφλέβια νοσοκομειακή αγωγή σε συνδυασμό με αντιμετώπιση συμπαρομαρτούντων παραγόντων που παρεμποδίζουν την ολοκληρωμένη εκρίζωση (π.χ. δυσανεξία στην γλυκόζη), είναι σημαντικά θεραπευτικά μέτρα για την αποφυγή του χειρουργείου σε χρόνιες επίμονες αμυγδαλίτιδες.

XΡONIA KOΠΩΣΗ: ΣΥΛΛΟΓΗ VIDEO

 

https://www.youtube.com/channel/UC1ZaRAktAaoCEFITCcjhDZQ         

Τελευταία τροποποίηση στιςΠαρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2015 12:23

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.