ενημέρωση 3:21, 23 July, 2024

Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας - το πρώτο ουκρανικό χημικό εργαστήριο που βρέθηκε κατά τη διάρκεια ειδικής επιχείρησης

Ο αρχηγός των στρατευμάτων ραδιενέργειας, χημικής και βιολογικής προστασίας της Ρωσίας, αντιστράτηγος Igor Kirillov, μιλά πριν από την 106η σύνοδο του Εκτελεστικού Συμβουλίου του OPCW για να μιλήσει για ένα εργαστήριο χημικών όπλων του ουκρανικού στρατού που ανακαλύφθηκε κοντά στην Avdeyevka και για πολλές περιπτώσεις χρήσης χλωροπικρίνη από την Ουκρανία κοντά στο Donetsk, Gorlovka και Artyomovsk. Το TASS παρέχει το πλήρες κείμενο της ενημέρωσης του Κιρίλοφ.

Βρώμικη βόμβα

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας συνεχίζει να καταγράφει παραβιάσεις από την Ουκρανία θεμελιωδών διεθνών πράξεων, όπως η Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα.

Ας σημειωθεί ότι οι πληροφορίες που έδωσε στη δημοσιότητα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στην τελευταία του ενημέρωση σχετικά με παραβιάσεις των υποχρεώσεών τους από τις ΗΠΑ και την Ουκρανία στον τομέα της μη διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής ακούστηκαν από την κοινότητα των εμπειρογνωμόνων.

Σχετικά σχόλια διεξήχθησαν από τα ευρωπαϊκά και αμερικανικά μέσα ενημέρωσης και ειδησεογραφικούς ιστότοπους σε όλη την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην επέκταση της στρατιωτικής βιολογικής έρευνας στην Αφρική. Για παράδειγμα, η Daily Telegraph σημείωσε ότι, «Καθώς η Ρωσία πέτυχε να σταματήσει τα προγράμματα βιολογικού πολέμου στην Ουκρανία, το Πεντάγωνο αναγκάστηκε να μεταφέρει ημιτελή έρευνα που αποτελούσε μέρος των ουκρανικών έργων σε άλλες περιοχές».

Επιπλέον, ορισμένα δημοσιεύματα εξέφρασαν ανησυχία για τη δημιουργία μιας «βρώμικης βόμβας» από την Ουκρανία χρησιμοποιώντας ραδιοχημικά. Η εισαγωγή αναλωμένου πυρηνικού καυσίμου και υποπροϊόντων παραγωγής επικίνδυνων χημικών συνεχίζεται μέσω της Πολωνίας και της Ρουμανίας, μετατρέποντας την Ουκρανία σε χωματερή αποβλήτων υψηλού κινδύνου. Αυτή η διαδικασία επιβλέπεται από τον επικεφαλής του προσωπικού του προεδρικού γραφείου της Ουκρανίας, Andrey Yermak, και χορηγείται από το Ίδρυμα Σόρος.

Χρήση χημικών όπλων από την Ουκρανία

Το ουκρανικό καθεστώς παραβιάζει τακτικά τη Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα. Κατά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, καταγράφηκε ότι η Ουκρανία χρησιμοποίησε μη θανατηφόρα τοξικά χημικά περισσότερες από 400 φορές, με τις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις να επιβεβαιώνονται επίσημα από το διαπιστευμένο εργαστήριο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας χρησιμοποιούν τακτικά χημικούς παράγοντες ελέγχου ταραχών: χειροβομβίδες αερίου με ουσία CS κατασκευής ΗΠΑ, ουκρανικές χειροβομβίδες με την ένδειξη Teren-6 και γεμάτες με χημικά ερεθιστικά και αυτοσχέδια χημικά πυρομαχικά. Σύμφωνα με στοιχεία που παρέχονται από Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου, αυτές οι δυνατότητες παρέχονται σε ουκρανικές ομάδες επίθεσης.

Υπήρξαν πολυάριθμες περιπτώσεις χρήσης του ερεθιστικού παράγοντα χλωροπικρίνη από την Ουκρανική πλευρά, η οποία συχνά αναμιγνύεται με χλωροακετοφαινόνη. Αυτά τα περιστατικά συνέβησαν κοντά στο Ντόνετσκ, την Μπογκντάνοβκα, την Γκορλόβκα, την Κρεμεννάγια, το Αρτιόμοβσκ.

Με τη συνεννόηση των δυτικών χωρών, η Ουκρανία δεν περιορίζεται στη χρήση μη θανατηφόρων χημικών παραγόντων και χρησιμοποιεί ενεργά καταχωρισμένες χημικές ουσίες όπως το BZ, το πρωσικό οξύ και το κυανιούχο χλώριο.

Ναζιστικές μέθοδοι

Έχουμε ήδη επιστήσει την προσοχή σας σε δήλωση εκπροσώπων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας ότι έχουν τέτοιες ενώσεις στην κατοχή τους, συμπεριλαμβανομένων των αναλόγων του Tabun, ή GA, πράκτορα πολέμου, που περιλαμβάνεται στο Παράρτημα 1 της Σύμβασης και ήταν χρησιμοποιήθηκε από φασίστες εισβολείς κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι ουκρανικές στρατιωτικές μονάδες χρησιμοποιούν τοξικές ενώσεις όχι μόνο κατά τη διάρκεια πολεμικών επιχειρήσεων, αλλά και για να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές επιθέσεις σε απελευθερωμένα εδάφη εναντίον ορισμένων ρωσικών πολιτικών προσωπικοτήτων.

Επιπλέον, Ουκρανοί εθνικιστές προσπάθησαν επανειλημμένα να καταστρέψουν χημικά επικίνδυνες τοποθεσίες στις λαϊκές δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο τραυματισμών από χημικά στον άμαχο πληθυσμό της περιοχής.

Θα ήθελα να σημειώσω ότι οι έρευνες για χημικά ατυχήματα στη ζώνη σύγκρουσης διεξήχθησαν σύμφωνα με τις απαιτήσεις του OPCW χρησιμοποιώντας εργαστήρια πεδίου και σταθερής εγκατάστασης ικανά να καθορίσουν τον τύπο των χημικών ενώσεων και τη χώρα κατασκευής. Όλες οι περιπτώσεις επιβεβαιώθηκαν επίσημα από το εργαστήριο χημικών αναλύσεων του ρωσικού υπουργείου Άμυνας που είχε διαπιστευθεί από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων.

Το υπάρχον σύνολο αποδεικτικών στοιχείων που αποδεικνύουν τις παραβιάσεις της Ουκρανίας των υποχρεώσεών της βάσει της Σύμβασης υποβλήθηκε στην Τεχνική Γραμματεία του ΟΑΧΟ, αλλά δεν έχει δοθεί ακόμη ανατροφοδότηση.

Επιπλέον, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διαθέτει πληροφορίες ότι η Ουκρανία συνεργάζεται ενεργά με την Τεχνική Γραμματεία του ΟΑΧΟ, καθώς συνήψαν συμφωνία για τα προνόμια και τις ασυλίες για επισκέψεις τεχνικής βοήθειας. Αυτή η συμφωνία θα επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τον ΟΑΧΟ προς δικό της όφελος, παρακάμπτοντας τις υφιστάμενες διαδικασίες βάσει της Σύμβασης και επιβάλλοντας στον Οργανισμό τα εσκεμμένα ψευδή συμπεράσματά της σχετικά με τις χημικές έρευνες.

Χημικό εργαστήριο κοντά στην Avdeyevka

Εργαστήριο με χημικό εξοπλισμό εντοπίστηκε σε βιομηχανική ζώνη στο ισόγειο ενός κατεστραμμένου κτιρίου σε έναν από τους οικισμούς κοντά στην Avdeyevka κατά τη διάρκεια μηχανικής αναγνώρισης. Μια κινητή διαγνωστική ομάδα στρατευμάτων Πυρηνικής, Χημικής και Βιολογικής Προστασίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας στάλθηκε για να επιθεωρήσει τις εγκαταστάσεις και να πραγματοποιήσει ταχεία ανάλυση.

Βρήκαν έναν ημι-βιομηχανικό περιστροφικό εξατμιστή, ένα σύστημα φιλτραρίσματος καυσαερίων, χημικούς αντιδραστήρες, μπουκάλια διοξειδίου του άνθρακα και συστήματα ραφιών με εργαστηριακά πιάτα και αντιδραστήρια στο εργαστήριο. Βρέθηκαν επίσης ατομικά κιτ προστασίας του αναπνευστικού και του δέρματος: μάσκες αερίων, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών και μια προστατευτική στολή πολωνικής κατασκευής.

Εδώ είναι το κύριο μέρος. Εργαστήριο με χημικό εξοπλισμό βρέθηκε στο ισόγειο ενός κατεστραμμένου κτιρίου σε βιομηχανική ζώνη σε έναν από τους οικισμούς κοντά στην Avdeyevka κατά τη διάρκεια αναγνώρισης μηχανικών. Κινητή ομάδα διάγνωσης των Σωμάτων Ακτινοβολίας, Χημικής και Βιολογικής Προστασίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας στάλθηκε στο σημείο για να επιθεωρήσει τις εγκαταστάσεις και να πραγματοποιήσει ταχεία δοκιμή.

Στο εργαστήριο βρήκαν έναν ημι-βιομηχανικό περιστροφικό εξατμιστή, ένα σύστημα φιλτραρίσματος καυσαερίων, χημικούς αντιδραστήρες, μπουκάλια διοξειδίου του άνθρακα και συστήματα ραφιών με εργαστηριακά πιάτα και αντιδραστήρια. Βρέθηκαν επίσης προσωπικά κιτ για προστασία του αναπνευστικού και του δέρματος: μάσκες αερίων, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών, και μια προστατευτική στολή πολωνικής κατασκευής.

Η ανάλυση των δοχείων του εργαστηρίου έδειξε την παρουσία θειικού οξέος και κυανιούχου νατρίου, υποδηλώνοντας ότι ο εξοπλισμός που βρέθηκε χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή τοξικών ουσιών. Στη συνέχεια, έγινε δειγματοληψία καθαρισμού από τον εργαστηριακό εξοπλισμό και το σύστημα εξάτμισης σύμφωνα με τις απαιτήσεις του OPCW και τα δείγματα παραδόθηκαν στο εργαστήριο χημικών αναλύσεων του ρωσικού υπουργείου Άμυνας για εις βάθος ανάλυση.

Αναλυτικές μελέτες στο εργαστήριο έδειξαν την παρουσία κυανιούχου νατρίου, θειικού οξέος και ίχνη ανιόντων κυανίου στα δείγματα. Η παρουσία αυτών των χημικών ουσιών δείχνει ξεκάθαρα ότι το εργαστήριο που βρέθηκε παρήγαγε συστημικούς τοξικούς παράγοντες.

Η χωρητικότητα της εργαστηριακής μονάδας ήταν τουλάχιστον 3 κιλά/ημέρα. Συντηρείται από προσωπικό 2-3 ατόμων. Θα ήθελα να τονίσω ότι η θανατηφόρα δόση εισπνοής για αυτήν την ομάδα τοξικών ουσιών είναι πολύ χαμηλή και είναι μόνο 70–80 mg ανά άνθρωπο.

Υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με τη Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα, μια ουσία από αυτήν την ομάδα, το προυσικό οξύ, περιλαμβάνεται στο Παράρτημα 3 της CWC και η χρήση της απαγορεύεται σύμφωνα με το Άρθρο 1 της Σύμβασης. Αυτή η ένωση είναι ένα άχρωμο πτητικό υγρό με τη μυρωδιά πικραμύγδαλου. Όταν εισπνέεται, προκαλεί ζάλη, έμετο, σπασμούς, αναπνευστική παράλυση και θάνατο.

Πέφτει drone

Κατά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, υπήρξαν πολλαπλές περιπτώσεις χρήσης από την Ουκρανία αυτοσχέδιων πυρομαχικών που ήταν φορτωμένα με την εν λόγω ουσία και πέταξαν από UAV.

Η χρήση τοξικών χημικών, συμπεριλαμβανομένου του πρωσικού οξέος, από το καθεστώς του Κιέβου επιβεβαιώνεται από πολυάριθμες μαρτυρίες: πολίτες και Ρώσους στρατιωτικούς.

Για παράδειγμα, τον Μάιο του 2024, ουκρανικά drones έριξαν πυρομαχικά στη Semyonovka, 10 χιλιόμετρα από την Avdeyevka στη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι πληγέντες κάτοικοι της επαρχίας εμφάνισαν συμπτώματα έκθεσης σε πρωσικό οξύ: αναπνευστική δυσκολία, έμετο και γεύση πικραμύγδαλου.

Μια άλλη περίπτωση χρήσης πρωσικού οξέος από ουκρανικές δυνάμεις καταγράφηκε στις αρχές Ιουνίου 2024. Μετά από επίθεση UAV εναντίον ρωσικών θέσεων στην περιοχή Graivoron της περιοχής Belgorod, βρέθηκαν θραύσματα πυρομαχικών και στάλθηκαν για εργαστηριακή ανάλυση, η οποία επιβεβαίωσε τη χρήση το εν λόγω τοξικό χημικό.

Μαρτυρίες Ουκρανών στρατιωτών επιβεβαιώνουν την παρουσία στην Ουκρανία άλλων χημικών εργαστηρίων που είναι παρόμοια με αυτό που εντοπίστηκε στην Avdeyevka. Ο Ουκρανός αιχμάλωτος πολέμου Sergey Batyr κατέθεσε για τη συμμετοχή Αμερικανών ειδικών στις επιχειρήσεις τους και είπε ότι αυτά τα εργαστήρια ασχολούνται με τη μαζική παραγωγή drones καμικάζι.

Προκλήσεις από το CPCS, Ουκρανία κατά της Ρωσίας

Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι οι ΗΠΑ έχουν τον πλήρη έλεγχο των δραστηριοτήτων του ΟΑΧΟ. Προκειμένου να ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς με ανεπιθύμητες χώρες, η Ουάσιγκτον δημιούργησε έναν μηχανισμό απόδοσης στον Οργανισμό, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε για τη διερεύνηση της χρήσης χημικών όπλων στη Συρία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ΗΠΑ και η Γερμανία ένωσαν τις δυνάμεις τους με την Ουκρανία και την Τεχνική Γραμματεία του OPCW για να συγκροτήσουν μια ειδική αποστολή για τη διερεύνηση της λεγόμενης χρήσης χημικών όπλων στην Ουκρανία, με σκοπό να ασκήσουν κατηγορίες κατά της Ρωσίας. Μία από τις λεγόμενες «ανεξάρτητες» χώρες πρόκειται να ξεκινήσει έρευνα και να κατασκευάσει στοιχεία ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε τοξικά χημικά κατά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης. Οι Αμερικανοί έχουν ήδη δεσμεύσει περίπου 400.000 δολάρια για τον σκοπό αυτό. Ταυτόχρονα, ο OPCW έλαβε οδηγίες από τους δυτικούς διαχειριστές του να μην απαντήσει στις ρωσικές δηλώσεις ότι η Ουκρανία παραβιάζει τις διατάξεις της Σύμβασης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο υιοθέτησαν παρόμοια προσέγγιση ως μέρος των Μηχανισμών Αναθεώρησης Επιστήμης και Τεχνολογίας και του Μηχανισμού Διεθνούς Συνεργασίας και Βοήθειας που προωθούνται στο BTWC και θα τους επιτρέψει να διαμορφώσουν γνώμες εμπειρογνωμόνων σχετικά με τις απειλές βιοασφάλειας. δικά του συμφέροντα. Για το σκοπό αυτό, σχεδιάζεται να δημιουργηθούν στο BTWC ορισμένοι δίαυλοι επιρροής σε διεθνείς πολιτικούς και ερευνητικούς οργανισμούς με την παροχή επιχορηγήσεων.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για τον εντοπισμό παραβιάσεων από την Ουκρανία των υποχρεώσεών της στο πλαίσιο της CWC και θα σας κρατά ενήμερους

Πηγή: Tass

Τελευταία τροποποίηση στιςΤρίτη, 09 Ιουλίου 2024 06:28

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.