ενημέρωση 3:21, 23 July, 2024

Ο απολογισμός της Γάζας μπορεί να ξεπεράσει τις 186.000, λέει η μελέτη Lancet

Η μελέτη διαπιστώνει ότι παράγοντες όπως οι ασθένειες θα οδηγήσουν σε πολλούς περισσότερους έμμεσους θανάτους μακροπρόθεσμα, ακόμη κι αν ο πόλεμος σταματήσει τώρα.

Οι σωρευτικές επιπτώσεις του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών θα μπορούσε να φτάσει τους 186.000 ανθρώπους, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Lancet.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Γάζας, περισσότεροι από 38.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε τη στρατιωτική του επίθεση στις 7 Οκτωβρίου στον απόηχο των φονικών επιθέσεων της Χαμάς.

Η μελέτη επεσήμανε ότι ο αριθμός των νεκρών είναι υψηλότερος επειδή ο επίσημος απολογισμός δεν λαμβάνει υπόψη χιλιάδες νεκρούς που έχουν θαφτεί κάτω από ερείπια και έμμεσους θανάτους λόγω καταστροφής εγκαταστάσεων υγείας, συστημάτων διανομής τροφίμων και άλλων δημόσιων υποδομών.

Οι συγκρούσεις έχουν έμμεσες επιπτώσεις στην υγεία πέρα ​​από την άμεση βλάβη από τη βία, είπε η μελέτη, και ακόμη κι αν ο πόλεμος στη Γάζα τελειώσει αμέσως, θα συνεχίσει να προκαλεί πολλούς έμμεσους θανάτους τους επόμενους μήνες και χρόνια μέσω παθήσεων όπως ασθένειες.

Η μελέτη ανέφερε ότι ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να είναι πολύ μεγαλύτερος, δεδομένου ότι μεγάλο μέρος της υποδομής της Γάζας έχει καταστραφεί . Υπάρχουν ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό και στέγη. και η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες περικόπηκε η χρηματοδότησή της.

«Στις πρόσφατες συγκρούσεις, τέτοιοι έμμεσοι θάνατοι κυμαίνονται από τρεις έως 15 φορές τον αριθμό των άμεσων θανάτων», ανέφερε.

Μετά την εφαρμογή μιας «συντηρητικής εκτίμησης» τεσσάρων έμμεσων θανάτων ανά έναν άμεσο θάνατο, «δεν είναι απίθανο να εκτιμηθεί ότι έως και 186.000 ή και περισσότεροι θάνατοι θα μπορούσαν να αποδοθούν» στον πόλεμο της Γάζας, διαπίστωσε η μελέτη.

Ένας τέτοιος αριθμός θα αντιπροσώπευε σχεδόν το 8 τοις εκατό του προπολεμικού πληθυσμού της Γάζας των 2,3 εκατομμυρίων.

 Η μελέτη Lancet σημείωσε ότι οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών, τα Ηνωμένα Έθνη και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συμφωνούν ότι οι ισχυρισμοί περί κατασκευής δεδομένων κατά των παλαιστινιακών αρχών στη Γάζα σχετικά με τον αριθμό των νεκρών της είναι «αβάσιμοι».

Επισήμανε ότι ο απολογισμός είναι πιθανότατα πολύ μεγαλύτερος επειδή η καταστροφή των υποδομών στη Γάζα έχει καταστήσει εξαιρετικά δύσκολη τη διατήρηση ενός αριθμού που δεν είναι χαμηλότερος από τον πραγματικό αριθμό των νεκρών.

Πηγή: RT

Τελευταία τροποποίηση στιςΤρίτη, 09 Ιουλίου 2024 06:04

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.