ενημέρωση 1:35, 16 May, 2022

Κακοκαιρία «Ελπίδα» - Τα ιστορικά στοιχεία που καταρρίπτουν τα περί πρωτοφανούς χιονόπτωσης στην Αττική

Περισσότερο χιόνι το 2008, εντονότερο το 1987 - «Ελπίδα» και «Μήδεια» πρώτες που έφεραν χιονοπτώσεις μετά τις μνημονιακές περικοπές και τις ιδιωτικοποιήσεις

Μία ανάρτηση του meteo.gr/Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών απαντά στο ερώτημα αν «Ήταν πρωτοφανείς οι χιονοπτώσεις που έπληξαν την Αττική τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022;» με τρόπο που εκθέτει εκ νέου το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης Μητσοτάκη για όσα δηλώνουν κυβερνητικά στελέχη και προβάλλουν τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ.

Σε αυτήν, παρουσιάζονται τα σημαντικότερα επεισόδια χιονόπτωσης στην Αθήνα τα τελευταία 111 χρόνια, σε ύψος χιονιού, διάρκεια χιονόπτωσης και χαμηλότερης θερμοκρασίας.
ΠΙΝΑΚΑΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ ΑΘΗΝΑ ΑΤΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
meteo.gr / Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η «Ελπίδα» βρίσκεται μόλις στην έκτη θέση από άποψη ύψους χιονιού στην πρωτεύουσα, πίσω από την χιονόπτωση του 2008 που την είχε καλύψει πλήρως μέσα σε μιάμιση ημέρα.

Αντίστοιχα, η χιονόπτωση κατά την εξέλιξη της «Ελπίδας» ήταν σε διάρκεια ελαφρά μεγαλύτερη από την περυσινή «Μήδεια», ενώ δεν έχει καμία σχέση σε διάρκεια με την αστραπιαία κάλυψη με χιόνι το 1987 μέσα σε 12 ώρες.
 
Ακόμη περισσότερο, σε επίπεδο θερμοκρασιών στο κέντρο καταγράφηκαν θερμοκρασίες άνω των 0 βαθμών Κελσίου, για πρώτη φορά. Σε όλες τις άλλες μεγάλες χιονοπτώσεις, ο υδράργυρος είχε υποχωρήσει κάτω από το 0, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την έκταση και διάρκεια του παγετού.
 
Αναλυτικά η ανάρτηση του meteo.gr: 

Ήταν πρωτοφανείς οι χιονοπτώσεις που έπληξαν την Αττική τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022;

Σύνταξη άρθρου: Κ. Λαγουβάρδος, Β. Κοτρώνη, Σ. Ντάφης, Χ. Πετρόπουλος
ΕΑΑ-Πεντέλη, Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022, 14:30

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της σχετικής μελέτης, το σημαντικότερο επεισόδιο σημειώθηκε τον Φεβρουάριο του 1911. Από το 2000 και μετά το μεγαλύτερο ύψος χιονιού στην Αθήνα σημειώθηκε το 2008 (25 cm) και η «Ελπίς» κατατάσσεται αμέσως μετά με ~20 cm ύψος χιονιού μαζί με τη «Μήδεια» 11 μήνες πριν, τον Φεβρουάριο του 2021. Λίγο μικρότερα και περίπου στα 15 cm ήταν τα ύψη χιονιού που σημειώθηκαν το 2002 και το 2004. Από την άλλη, αξίζει να αναφερθεί ότι η εκδήλωση χιονοκαταιγίδων κατά την κακοκαιρία «Ελπίς» ήταν πρωτοφανής ως προς το μέγεθος και την έκταση της ηλεκτρικής δραστηριότητας, ενώ μικρότερης έντασης χιονοκαταιγίδες καταγράφηκαν το 2004 κατά την πρώτη φάση της χιονόπτωσης καθώς και στη «Μήδεια».

Ποιοτική ανάλυση αναφορών από τις παρελθούσες κακοκαιρίες με χιονοπτώσεις στην Αττική συνοψίζονται ως εξής:

Στη Βόρεια Αττική η σημαντικότερη χιονόστρωση με διαφορά σημειώθηκε το 2002, έπεται το 2004 και ακολουθούν με εφάμιλλα ύψη η «Μήδεια» και η «Ελπίς».
Στα Βόρεια Προάστια και πάλι σημαντικότερη χιονόστρωση με διαφορά σημειώθηκε το 2002, έπονται το 2004 και η «Μήδεια», στη συνέχεια τοποθετείται η «Ελπίς» και τέλος το 2008.
Στην Ανατολική Αττική η κατάταξη των υψών χιονόστρωσης είναι κατά σειρά το 2004, «Ελπίς», «Mήδεια» και το 2002 μαζί με το 2008.
Τελειώνοντας, επειδή έγινε δημόσια συζήτηση για την εγκυρότητα των προγνώσεων κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας, να τονίσουμε ότι η προγνωσιμότητα της συγκεκριμένης κακοκαιρίας ήταν υψηλή. Τα προγνωστικά εργαλεία που έχουν αναπτυχθεί στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr επέτρεψαν να δοθεί μια συνεχής και εμπεριστατωμένη ενημέρωση πριν και κατά τη διάρκεια εξέλιξης του φαινομένου. Αυτά τα εργαλεία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από την Πολιτεία για την καλύτερη προετοιμασία απέναντι στα έντονα καιρικά φαινόμενα. Μεταξύ 20 και 24 Ιανουαρίου δημοσιεύτηκαν 12 ανακοινώσεις σχετικά με τη σοβαρότητα της κακοκαιρίας «Ελπίς» και των καταιγίδων χιονιού που θα πλήξουν την Αττική, και την Κυριακή 23/01 δημοσιεύτηκαν προγνωστικοί χάρτες χιονοκάλυψης που επιβεβαιώθηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Τελευταία τροποποίηση στιςΠέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2022 15:27

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.