ενημέρωση 1:35, 16 May, 2022

Η Ρωσία λαμβάνει απάντηση των ΗΠΑ στις προτάσεις ασφαλείας

Ο απεσταλμένος εκφράζει τις αντιδράσεις των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ στη ρωσική προσφορά

Η Μόσχα έλαβε την αμερικανική απάντηση στις προηγούμενες προτάσεις της σχετικά με τη συλλογική ασφάλεια στην Ευρώπη, επιβεβαίωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών το βράδυ της Τετάρτης. 

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Τζον Σάλιβαν παρέδωσε τα σχόλια τόσο από την Ουάσιγκτον όσο και από το ΝΑΤΟ σχετικά με το ρωσικό σχέδιο διμερούς συνθήκης που δημοσιοποιήθηκε στα μέσα Δεκεμβρίου. Η Μόσχα πρότεινε οκτώ σημεία στο προσχέδιο και περίμενε λεπτομερή απάντηση σε καθένα.

Ζητήθηκε από τις ΗΠΑ να σταματήσουν οποιαδήποτε περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά, να σταματήσουν τα στρατιωτικά προγράμματα σε τρίτες χώρες που ήταν προηγουμένως μέρος της Σοβιετικής Ένωσης - και να δεσμευτούν ότι η Ουκρανία και η Γεωργία δεν θα ενταχθούν ποτέ στο μπλοκ - να αφαιρέσουν τα πυρηνικά της όπλα από την Ευρώπη και να μην αναπτύξει κανένα επιθετικό όπλο ικανό να στοχεύσει τη Ρωσία κατά μήκος των συνόρων της. Η Μόσχα απαίτησε νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις για όλα αυτά τα θέματα.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ φέρεται να ζήτησε από τη Ρωσία να μην δημοσιοποιήσει την απάντησή της. Μιλώντας στο ρωσικό κοινοβούλιο νωρίτερα την Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι το υπουργείο θα κοινοποιήσει την «ουσία της αντίδρασής του» στο ρωσικό κοινό.

Ο Λαβρόφ εξήγησε ότι μόλις ληφθεί η αμερικανική απάντηση, το υπουργείο Εξωτερικών θα συνεργαστεί με άλλα τμήματα για να δώσει στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν πρόταση για περαιτέρω βήματα σχετικά με την ασφάλεια της Ρωσίας.

Πηγή: RT

Τελευταία τροποποίηση στιςΠέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2022 10:06

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.