ενημέρωση 4:17, 8 December, 2023

Και τώρα τι θα γενούμε χωρίς βαρβάρους

Γράφει ο Γιάννης Κατσίμπας

«Κύριε, πόσο βδελύττομαι την αισχρότητα του έργου σου και τα γλυκερά έμβρυα που σε λιβανίζουν και σου μοιάζουν! Μισώντας σε, ξέφυγα απ’ τα ζαχαρώματα της βασιλείας σου, από τις ματαιολογίες που αραδιάζουν τα νευρόσπαστά σου. Είσαι ο πνιγεύς της φλόγας και της εξέγερσής μας, ο πυροσβέστης των εναγκαλισμών μας, η προκείμενη της φθοράς μας. Πριν καν σε περιλάβω μέσα σε μια διατύπωση, ποδοπάτησα τα μυστήριά σου, περιφρόνησα τις απάτες και όλα αυτά τα τεχνάσματα που σε περιβάλλουν με την ενδυμασία του Ανεξήγητου. Μου προσέφερες με μεγαλοδωρία τη χολή που η ευσπλαχνία σου φειδωλεύτηκε στους δούλους σου. Αφού γαλήνη υπάρχει μόνο στη σκιά της μηδενικότητάς σου, για τη σωτηρία του βέβηλου αρκεί να αφεθεί σε σένα ή στις παραποιήσεις σου. Ανάμεσα στους ακόλουθούς σου και σε μένα δεν ξέρω ποιος παραπονείται περισσότερο: ερχόμαστε όλοι απευθείας από την αναρμοδιότητά σου»

Διαβάζω και ξαναδιαβάζω την «προσευχή» αυτή του Σιοράν στην λαμπρή μετάφραση του Κωστή Παπαγιώργη και την καταλαβαίνω, αλλά δεν πείθομαι. Κι όχι πως μεταστράφηκα, στην ηλικία μου, όπως ο Πωλ Κλωντέλ στη Νοτρ Νταμ κι ούτε πως «απόρησα» με τους ανθρώπους που γονατιστοί ανεβαίνουν απ’ το λιμάνι στη Μεγαλόχαρη -όλοι μαζί αδιαχώριστα, αταξικά, ρομά, πρεζόνια, αστοί, πουτάνες. Είχα κάποτε μια άλλου είδους εμπειρία (με τη Μεγαλόχαρη) που, ενώ λειτούργησε μέσα μου (με την ποίηση) δεν μπόρεσε να με μεταστρέψει στερώντας μου τον «Κλήρο του Μεσημεριού». Ό,τι κληρώθηκε όμως στη ζωή μου – σημαντικότερο από την πίστη— ήταν η διαύγεια και η αγωνία κάποιου που διαβάζει τον πεσιμιστή Ρουμάνο φιλόσοφο με την ίδια συγκίνηση που ακούει το τροπάριο της Ακολουθίας του Παρακλητικού Κανόνος για την Υπεραγία Θεοτόκο. Και τις δύο φορές (Σιοράν, Παρακλήσεις) αυτό που με γοητεύει είναι η γλώσσα στα χείλη ευσεβών και ασεβών συγχρόνως, όπως εκείνο το «άλαλα» που τα δοξολογεί.

Δεν έχουν τόση σημασία για μένα οι ευσεβείς και οι ασεβείς όσο τα χείλη και το φιλί. Γιατί δέχομαι την πίστη από ευγένεια, πιστεύοντας πως η απιστία προδίδει εγωισμό όπως και η μελαγχολία μου. Πιστούς και απίστους τους κατανοώ εξίσου αλλά μόνο στο βαθμό της ανεκτικότητάς μου. Δεν είναι μόνο η θεολογία, που κρύβει την έπαρση του κριτή, αλλά και ο άθεος λόγος διαφωτιστών τρίτης κατηγορίας. Και προφανώς γελώ με τους πρώτης κατηγορίας συμπολίτες μου (τους πολιτικούς) στις δοξολογίες στη Μητρόπολη και τις ορκομωσίες τους στη Βουλή γιατί στο νου τους μοναδικός Θεός είναι η καρέκλα. Όμως τι να κάνουμε; Όσο πλησιάζουμε τον δαίμονα ή τον άγγελο, γεννάμε τέρατα, όπως ο ύπνος της λογικής. Οπότε τι θα είχα να χάσω, στοιχηματίζοντας με τον Πασκάλ: «Αν ο Θεός υπάρχει κερδίζω, γιατί πιστεύω. Κι αν δεν υπάρχει, πάλι κερδίζω γιατί δεν έχω να χάσω τίποτα». Το προσκύνημα όμως στη Μεγαλόχαρη Δεκαπενταύγουστο, η περιφορά του εικονίσματος, οι παραλυτικοί… να το θαύμα του Μιχάλη Κακογιάννη. Τι θα ήταν η ζωή χωρίς «Το τελευταίο ψέμα»;

Άλλωστε πώς θα μπορούσα να φανταστώ τον Θωμάκο και τον Αυλίτη στην τρίτη θέση του “Δέσποινα” πάνω σε χράμια; Αυτό θα ήταν το πρώτο κι όχι το τελευταίο ψέμα.-

Ένα βίντεο εμφανίστηκε με τη δήλωση του Πούτιν σχετικά με την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε στον Ήρωα της ΛΔΚ στον Άρτεμ Ζόγκα για τη συμμετοχή στις ρωσικές προεδρικές εκλογές το 2024.

Προέκυψαν πλάνα με τον Πούτιν να ανακοινώνει τις προθέσεις του να συμμετάσχει στις προεδρικές εκλογές το 2024. Ενημέρωσε τον Ήρωα του DPR Artem Zhoga για την απόφασή του.

«Δεν θα κρυφτώ, σε διαφορετικές στιγμές είχα διαφορετικές σκέψεις. Τώρα έχετε δίκιο, τώρα είναι η ώρα - πρέπει να ληφθούν αποφάσεις. Θα διεκδικήσω τη θέση του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας», είπε ο Πούτιν.

Νωρίτερα, δημοσιεύθηκαν τα αποτελέσματα έρευνας του VTsIOM για την εμπιστοσύνη στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν - το 78,5% των Ρώσων απάντησε θετικά . Το 75,8% των ερωτηθέντων εγκρίνει τις δραστηριότητες του αρχηγού του κράτους.

Οι ρωσικές προεδρικές εκλογές το 2024 θα διεξαχθούν από τις 15 έως τις 17 Μαρτίου . Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, θα είναι σε πολυήμερη μορφή για να προσελκύσουν στα εκλογικά τμήματα εκείνους τους ανθρώπους που για διάφορους λόγους δεν μπορούν να το κάνουν αυτό σε μια μέρα. Επιπλέον, σύμφωνα με την πρόεδρο της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, Έλλα Παμφίλοβα, ο οργανισμός έχει φτάσει σε ένα νέο επίπεδο στην προστασία των ασφαλών πακέτων. ■

Πηγή:zvezda

  • Κατηγορία BLOGS
  • 0

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει νέο νομοσχέδιο κατά των προμηθευτών φυσικού αερίου από τη Ρωσία

FT: η νέα νομοθεσία της ΕΕ θα επιτρέψει την έξοδο από συμβάσεις με προμηθευτές φυσικού αερίου από τη Ρωσική Ομοσπονδία

ΜΟΣΧΑ, 8 Δεκεμβρίου – RIA Novosti. Η ΕΕ θέλει να δώσει στα κράτη μέλη την εξουσία να απαγορεύσουν σε εταιρείες από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία να αγοράζουν χωρητικότητα στους αγωγούς φυσικού αερίου και τους τερματικούς σταθμούς LNG, γράφουν οι Financial Times , επικαλούμενοι προσχέδιο κειμένου που πρότειναν οι Βρυξέλλες.
"

"Η ΕΕ πρόκειται να δώσει στα κράτη μέλη την εξουσία να σταματήσουν την εισαγωγή φυσικού αερίου από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. <...> Σύμφωνα με το σχέδιο νομικού κειμένου που προτείνουν οι Βρυξέλλες <...>, κάθε κράτος μέλος θα μπορεί να απαγορεύσει στις εταιρείες να Η Ρωσία και η Λευκορωσία από την αγορά δυναμικότητας στους αγωγούς φυσικού αερίου και τους τερματικούς σταθμούς LNG», γράφει η δημοσίευση αναφερόμενη στο έγγραφο.

Η πρόταση θα μπορούσε να παρέχει ένα πλαίσιο για τις ενεργειακές εταιρείες της ΕΕ για έξοδο από τις συμβάσεις με ρώσους προμηθευτές φυσικού αερίου χωρίς να χρειάζεται να πληρώσουν αποζημίωση, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του μπλοκ.
 
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, τα κράτη μέλη της ΕΕ θα έχουν τη δυνατότητα «εν μέρει ή, όπου δικαιολογείται, να περιορίζουν πλήρως» την πρόσβαση στις υποδομές σε φορείς εκμετάλλευσης φυσικού αερίου από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, «όπου είναι απαραίτητο για την προστασία βασικών συμφερόντων ασφαλείας».
 
Οι διαπραγματευτές από τα κράτη μέλη της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνουν το σχέδιο κειμένου την Παρασκευή, σημειώνουν οι Financial Times. Η τελική έκδοση πρέπει ακόμη να εγκριθεί επίσημα από το κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη, προσθέτει η δημοσίευση.

Βίντεο με τα ψέματα Γεραπετρίτη - Είχε υποκλιθεί και το πρωί στον Ερντογάν – Χωρίς την Σακελλαροπούλου

όταν οι γελοίοι  γίνονται ρόμπες ξεκούμπωτες…

Ο Γεραπετρίτης δήλωσε πως υποκλίθηκε στην Σακελλαροπούλου όχι στον Ερντογάν - Δείτε γιατί πρόκειται για ένα κραυγαλέο ψέμα

Τεράστιο ζήτημα  έχει προκύψει με την ακατανόητη ενέργεια του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, να υποκλιθεί μπροστά στον τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και όχι στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως ισχυρίστηκε μετά τον σάλο που προκάλεσε χθες.

Γιατί βίντεο του τουρκικού Πρακτορείου Anadolu από την επίσκεψη του Ερντογάν στην Ελλάδα, έρχεται να επιβεβαιώσει ότι ο Γιώργος Γεραπετρίτης, τελικά υποκλίθηκε μπροστά του κατ’ αρχάς κατά την άφιξη του στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος.

Όπως φαίνεται στο βίντεο, ο τούρκος Πρόεδρος, κατεβαίνει τα σκαλιά του αεροπλάνου όπου τον περιμένει ο  υπουργός Εξωτερικών ο οποίος υποκλίνεται και στη συνέχεια συνάπτει χειραψία μαζί του.

Στη συνέχεια ακολούθησε και η άλλη περιβόητη υπόκλιση…στο Προεδρικό Μέγαρο.

Παράλληλα, ο Γ. Γεραπετρίτης εμφανίστηκε στην ΕΡΤ το βράδυ της Πέμπτης προσπαθώντας να δικαιολογήσει την υπόκλιση σημειώνοντας:

«Με τον Πρόεδρο Ερντογάν έχουμε την τυπική σχέση που έχει ένας υπουργός Εξωτερικών με τον αρχηγό κράτους».
Μάλιστα, επέμεινε στους ισχυρισμούς ότι υποκλίθηκε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, λέγοντας ότι: «Εγώ θα αποδίδω πάντοτε τον δέοντα σεβασμό στην αρχηγό του κράτους.

Όπως το έπραξα το Σάββατο που την είδα, το έπραξα και σήμερα και θα το πράττω πάντα. Στην αρχηγό του κράτους μου εγώ πάντοτε θα το πράττω αυτό. Εξάλλου τον πρόεδρο Ερντογάν τον είδα, όπως γνωρίζετε το πρωί. Εγώ τον υποδέχθηκα και νομίζω οι εικόνες μπορούν να μιλήσουν από μόνες τους».