ενημέρωση 12:43, 27 October, 2021

To Renault 4L γιορτάζει τα 60ά του γενέθλια με ένα concept

Η γαλλική φίρμα ένωσε τις δυνάμεις της με τον σχεδιαστή Mathieu Lehanneur δημιουργώντας μια one-off σχεδόν διάφανη εκδοχή του θρυλικού μοντέλου

Φέτος ένα από τα πλέον δημοφιλή και μακροβιότερα μοντέλα της Renault συμπληρώνει τα 60 και πριν η γαλλική φίρμα ασχοληθεί με την αναβίωσή του ως ηλεκτρικού crossover με σύγχρονα στοιχεία σε μια διαδικασία ανάλογη αυτής που θα ακολουθήσει και το Renault 5, το 4L αποκτά μια επετειακή πρωτότυπη ηλεκτρική εκδοχή με την υπογραφή του Mathieu Lehanneur με παράδοξη έμπνευση τις σουίτες των ξενοδοχείων. 

Το Renault Suite No 4 όπως ονομάζεται το πρωτότυπο, έχει ακριβώς το ίδιο μέγεθος με την πρακτικότερη εκδοχή του ιστορικού μοντέλου. Η προφανής διαφορά έγκειται στον πλήρη ανασχεδιασμό του πίσω τμήματος το οποίο αντικαθίσταται από μία κάψουλα από πολυανθρακικό πολυμερές. Το επίπεδο εσωτερικό του πίσω τμήματος επενδύεται με ξύλο ενώ τα μπροστινά καθίσματα με βελούδο και chenille παραπέμποντας στην πολυτέλεια και την αισθητική των γαλλικών  ξενοδοχείων.

Την θέση της οροφής καταλαμβάνουν διαφανή φωτοβολταϊκά στοιχεία που αφήνουν το φως να διαπερνά στο εσωτερικό και παράλληλα αναλαμβάνουν να αναπληρώσουν ένα μέρος της ενέργειας των μπαταριών. Την εικόνα συμπληρώνει ενός πτυσσόμενου καθίσματος που ενσωματώνεται στον πίσω προφυλακτήρα το οποίο υπόσχεται να αποτελέσει ένα στεγασμένο χώρο αναψυχής στην εξοχή συνδυαστικά και με το άνοιγμα της τρίτης θύρας. 

Ειδική επεξεργασία ενέχει και η διαδικασία βαφής που έχει ολοκληρωθεί σε τρία στάδια προκειμένου το τελικό αποτέλεσμα να μην παραπέμπει σε μέταλλο αλλά σε ένα αδρανές υλικό όπως το τσιμέντο. Η γρίλια έχει αντικατασταθεί από γυαλιστερό  σφυρήλατο στο χέρι αλουμίνιο ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί στο πρωτότυπο έχουν γαλλική σφραγίδα με ορισμένα από αυτά να προέρχονται από παρισινούς ακριβούς οίκους επιπλοποιίας.

Το σκεπτικό του σχεδιαστή M. Lehanneur ήταν να δημιουργήσει ένα κινητό ανοιχτό χώρο που θα επιτρέπει στον οδηγό να απολαμβάνει την μετακίνηση σε μια κάψουλα που παραπέμπει σε πολυτελές ξενοδοχείο απολαμβάνοντας παράλληλα το εξωτερικό  περιβάλλον και την φύση.

 

«Η επιθυμία του ήταν να συνδυάσω τον κόσμο της αρχιτεκτονικής και των αυτοκινήτων με την λογική ενός open-air δωματίου ξενοδοχείου. Για την ακρίβεια με την ατμόσφαιρα που αποπνέει μια σουίτα ξενοδοχείου η οποία επιπλέον μπορεί να μετακινηθεί μπροστά στην θάλασσα, σε έναν αγρό ή να περιηγηθεί στην πόλη που ο καθένας μας ονειρεύτηκε να ζωή χωρίς τους περιορισμούς στατικότητας μιας σταθερής κατασκευής».

Η Renault δεν έχει αποκαλύψει στοιχεία για τα τεχνικά χαρακτηριστικά της πρωτότυπης επετειακής έκδοσης του 4L σημειώνοντας μόνο ότι πρόκειται για αποκλειστικά ηλεκτροκίνητο.

  • Κατηγορία AUTO-MOTO
  • 0

Με συμπτώματα covid -19 νοσηλεύεται ο δήμαρχος Κηφισιάς

Όπως ανακοίνωσε ο Δήμος Κηφισιάς, η εικόνα των εξετάσεων του είναι αρκετά καλή και δεν εμπνέει ανησυχία. Χορηγείται η ενδεδειγμένη αγωγή ώστε να αντιμετωπιστεί επιτυχώς πιθανή ένταση των επομένων ημερών

Ο Δήμος Κηφισιάς ανακοινώνει ότι ο Δήμαρχος Γιώργος Θωμάκος νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο «ΣΩΤΗΡΙΑ» με συμπτώματα covid-19.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Η εικόνα των εξετάσεων του είναι αρκετά καλή και δεν εμπνέει ανησυχία.

Χορηγείται η ενδεδειγμένη αγωγή ώστε να αντιμετωπιστεί επιτυχώς πιθανή ένταση των επομένων ημερών.

Ο Δήμαρχος βρίσκεται σε καθημερινή επαφή, με την οικογένειά του και τους στενούς συνεργάτες του.   Αναπληρούται κανονικά στα καθήκοντά του σύμφωνα με πάγια και τακτική απόφασή του.

Το δημοτικό έργο εξελίσσεται πάντα, πολύπλευρα, ανελλιπώς και απολύτως απρόσκοπτα.

Ευχαριστούμε όσους συμπαραστέκονται και εύχονται στον Δήμαρχο.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες προς τη Διοίκηση, το Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου, για την άριστη φροντίδα και περίθαλψη».

Πέραμα - «Σταματήσαμε, σηκώσαμε ψηλά τα χέρια και μας πυροβόλησαν» - Η περιγραφή του 14χρονου

Το βίντεο με τις δηλώσεις του 14χρονου Ρομά που είχε διαφύγει μετά το τραγικό περιστατικό στο Πέραμα και παρουσιάστηκε στον εισαγγελέα Πειραιά

Νέα στοιχεία για το τι πραγματικά συνέβη στο Πέραμα όπου βρήκε τραγικό θάνατο ο 18χρονος Ρομά από τις σφαίρες των αστυνομικών, έδωσε ο 14χρονος οδηγός του κλεμμένου αυτοκινήτου ο οποίος παρουσιάστηκε με τη δικηγόρο του αυτοβούλως στον εισαγγελέα Πειραιά.

«Μόλις σταματήσαμε, σηκώσαμε τα χέρια ψηλά και αυτοί μας πυροβόλησαν» είπε ο 14χρονος Βαγγέλης ο οποίος είπε ότι έκανε όπισθεν μετά τους πυροβολισμούς των αστυνομικών. 

«Έκανα μανούβρα για να φύγουμε όταν είδα ότι είχαν χτυπήσει τον φίλο μου» είπε και επεσήμανε ότι οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ είχαν κατέβει από τις μηχανές τους και τις είχαν αφήσει κάτω. 

«Οι μηχανές ήταν κάτω, τις είχαν αφήσει οι αστυνομικοί και όταν τις χτύπησα δεν ήταν επάνω αστυνομικοί» είπε ο 14χρονος Βαγγέλης, επαναλαμβάνοντας ότι οι αστυνομικοί ήρθαν από τη δεξιά πλευρά του αυτοκινήτου και τους πυροβόλησαν μόλις είχαν σταματήσει.

Ο 14χρονος είπε ότι φοβήθηκαν και γι’ αυτό δεν σταμάτησαν νωρίτερα στο σήμα των αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ και επέμεινε ότι οι αστυνομικοί άρχισαν να τους πυροβολούν χωρίς εκείνος να έχει κάνει κίνηση με το αυτοκίνητο για να τους χτυπήσει.

Η δικηγόρος του 14χρονου Βούλα Δημητριάδου, επεσήμανε στις δηλώσεις της ότι δεν νομιμοποιείται ένας αστυνομικός να προβάλει ισχυρισμό περί άμυνας όταν ο ίδιος έχει την αποκλειστική ευθύνη για τη δημιουργία επικίνδυνων συνθηκών ως προς την ασφάλεια τη δική σου, των ανηλίκων και του 18χρονου που επέβαιναν στο αυτοκίνητο, αλλά και κατά ανυποψίαστων πολιτών.
«Καμία ζωή δεν περισσεύει, δεν αξιολογείται λιγότερο ή περισσότερο, δεν μας περισσεύουν ελληνόπουλα, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να υπακούμε στις εντολές των ανωτέρων τους. Αν δεν τις ακούσανε είναι ερωτηματικό», σχολίασε αναφερόμενη στα ηχητικά ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν ότι οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ πήραν οκτώ φορές εντολή να σταματήσουν την καταδίωξη του κλεμμένου αυτοκινήτου.
  • Κατηγορία BLOGS
  • 0

«Ήρωες», δολοφόνοι άοπλων θυμάτων

«Είστε ήρωες» ακούστηκε μια φωνή την ώρα που οι επτά αστυνομικοί που άδειασαν τους γεμιστήρες τους σε ένα κλεμμένο αυτοκίνητο 25ετίας με τρεις ανήλικους έφταναν στον ανακριτή για την απολογία τους. 

Το ότι είναι «ήρωες» αυτοί που εκτέλεσαν έναν άοπλο ανήλικο κι αποπειράθηκαν να εκτελέσουν άλλους δύο δεν είναι μόνο η άποψη ενός τυχαίου παριστάμενου. Είναι η άποψη του πολιτικού συστήματος που τους αγκάλιασε κι επιχείρησε να τους δικαιολογήσει από την πρώτη στιγμή. Και είναι η άποψη ενός σεβαστού (ως προς το μέγεθος) τμήματος της κοινωνίας.

Δεν είναι φυσικά η πρώτη φορά. «Ήρωες» ήταν και πριν από σχεδόν δύο χρόνια οι φαντάροι και οι πολιτοφυλακές που αντιμετώπιζαν την «εισβολή» άοπλων προσφύγων και μεταναστών στον Έβρο. Τότε που το ελληνικό κράτος έστρεφε όπλα με αληθινά πυρά, δακρυγόνα και αγροτικά ψεκαστικά, ενάντια σε μανάδες με μωρά και άοπλους άνδρες χωρίς στον ήλιο μοίρα.

Δεν είναι τυχαία η χρήση της λέξης. Επιχειρείται μέσω αυτής μια σύνδεση με το φαντασιακό της τρισχιλιετούς συνέχειας του ελληνισμού, αλλά και μία ηθική ανύψωση των θυτών που είναι ίδιον του φασισμού διαχρονικά και διατοπικά.

«Ήρωας» ήταν για τον ελληνικό φασισμό και ο Κωνσταντίνος Κατσίφας, μέλος εθνικιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης με διασυνδέσεις στο εμπόριο ναρκωτικών που έπεσε νεκρός από τις σφαίρες της αλβανικής αστυνομίας, οπλοφορώντας και πυροβολώντας. Ως «ήρωα» τον τίμησε το ελληνικό κοινοβούλιο και στο μνημόσυνό του ως «ήρωα» παρέστη ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος — με την ιδιότητα του βουλευτή και την άγραφη ιδιότητα του εκπροσώπου της ελληνικής αλτ-ράιτ, αυτού του φολκλόρ και λούμπεν αντιγράφου του αμερικανικού κρυπτο-νεοναζιστικού κινήματος.

Γίνεται εμφανές εδώ ότι αυτή η αντίληψη «ηρωοποίησης» δεν έχει να κάνει απαραίτητα με μια αντίθεση της κρατικής νομιμότητας απέναντι στην παρανομία, την παραβατικότητα. «Ήρωες» οι εκτελεστές αστυνομικοί και οι φαντάροι που σημάδευαν άοπλους, αλλά και «ήρωας» ο άκρως παραβατικός Κατσίφας.

Η «παραβατικότητα» των ανήλικων Ρομά που τόλμησαν να κλέψουν ένα σαράβαλο Χιουντάι, και η «παρανομία» των προσφύγων και μεταναστών, δεν είναι παρά «φύλλο συκής». Δεν έχουν κάποια σημασία πέρα από τη χρησιμότητα της «δικαιολόγησης» του αδικαιολόγητου στη ρητορική των προπαγανδιστών του ελληνικού φασισμού και στα μάτια και τα μυαλά του εκφασισμένου πλήθους.

Αυτό που έχει σημασία είναι το «εμείς και αυτοί» που πάντοτε διαπνέει τη ρητορική του φασισμού — όπου «εμείς» το φαντασιακό συνονθύλευμα εθνικής συνοχής που με μαγικό τρόπο διαπερνά και συνδέει ομάδες με διαφορετικά συμφέροντα, τους εφοπλιστές και μεγαλοεπιχειρηματίες, την πολιτική και αστική τάξη, αλλά και την «εθνικόφρονα πλέμπα». Και «αυτοί», οποιοσδήποτε φαντασιακά ή ουσιαστικά απειλεί αυτή την απαραίτητη για τον φασισμό εθνική συνοχή: οι ξένοι γενικά, οι φτωχοί ξένοι ειδικά, ντόπιοι που δε μας μοιάζουν και ως εκ τούτου λογίζονται ξένοι, οι «άπλυτοι» μη πιστοί στο εθνικό δόγμα κ.ο.κ.

Η αμφισβήτηση αυτού του «ηρωικού» χαρακτηρισμού, περνά απαραίτητα μέσα από την αμφισβήτηση αυτού του ίδιου επίπλαστου διαχωρισμού. Οι «ήρωες» του ελληνικού φασισμού είναι επίδοξοι ή πραγματικοί δολοφόνοι κι εκτελεστές. Κι ένα σύστημα που ηρωοποιεί εκτελεστές άοπλων ή/και αθώων ανθρώπων θα πρέπει να γκρεμιστεί συθέμελα.

Πηγή: infowar